Фахівці прокоментували ситуацію з питною водою у Кропивницькому та скарги жителів 101-го мікрорайону

08.12.2022 11:25

Після тривалого відключення води дослідження показали перевищення показників кольоровості та забарвлення, втім ці фактори не можуть вплинути на погіршення стану здоров’я та отруєння жителів. Про це під час брифінгу розповіли головна державна санітарна лікарка області Надія Оперчук та начальниця відділу Держпродспоживслужби Галина Сабадаш сьогодні, 8 грудня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, 7 грудня у соцмережі Фейсбук почали з’являтися повідомлення від жителів 101-го мікрорайону щодо масового отруєння. Погіршення самопочуття люди пов’язували з недостатньо якісною водопровідною водою. Натомість фахівці пояснюють: контроль за якістю води у Кропивницькому та на усіх адмінтериторіях проводиться щоденно з 24 лютого.

«Сьогодні водоканал щодня проводить лабораторні дослідження технологічний, лабораторний контроль. Також лабораторні дослідження питної води у водопровідній мережі проводить наш Центр контролю та профілактики хвороб. Це ми робимо щодня  з 24 лютого. Щодня проводиться дослідження на усіх адміністративних територіях, як за мікробіологічними показниками, так і за санітарно-епідемічними. Що стосується ситуації після тривалого відключення водопостачання, ми зафіксували з 30 листопада відхилення у воді саме за забарвленістю і кольоровістю води. Це були незначні відхилення. Мікробіологічні показники в нормі, відповідають державним санітарним нормам і правилам. Щодо відхилення показників за забарвленістю та кольоровістю, то були надані рекомендації водоканалу про те, щоб ці розбіжності в дослідженнях були усунуті. Збільшення кольоровості викликане тим, що водопровідна мережа не була заповнена водою і при запуску води у ній розчинилися домішки за рахунок заліза», - пояснює Надія Оперчук.

«Було перевищені показники кольоровості і забарвлення, а також було присутнє залізо в пробах. Але щодо цих показників, вони не будуть впливати на такий стан здоров’я, на який нині скаржаться жителі 101-го мікрорайону. Ці показники не приведуть до таких кишкових розладів. Тому Держпродспоживслужба після отримання 7 грудня звернення щодо погіршення якості питної води на території мікрорайону, а також про погіршення стану здоров’я населення прийняла рішення відібрати зразки та направити її до своєї лабораторї. Було відібрано 4 зразки води у помешканнях жителів, які скаржилися. На сьогодні ми очікуємо перші результати досліджень за мікробіологічними показниками. Санітарно-хімічні показники та вірусологічні дослідження теж проводяться.  Після цього ми отримали три офіційні звернення від жителів мікрорайону, ми будемо надалі з’ясовувати причини виникнення такої ситуації. Або це сталося після тривалого відключення води, або проводилися якісь аварійні роботи до нього. Також ми будемо залучати ЖЕК та проводити аналіз стану водопровідних мереж. Ситуація дивна, адже вона сталася лише у цьому мікрорайоні», - зазначила Галина Сабадаш.

Переглядiв: 977