Головний медик Кіровоградщини повідомив деталі реорганізації медичних закладів

13.02.2020 15:48

Проект рішення обласної ради «Про припинення закладів охорони здоров’я», яким передбачається реорганізація низки медичних закладів на Кіровоградщині, набув широкого розголосу та обговорення серед населення. Медіапортал DOZOR дізнався про те, яким чином проходитиме реорганізація закладів та чим це загрожує пацієнтам та персоналу у директора департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олега Рибальченка.

Так, згідно з проектом рішення, кілька медичних закладів реорганізують та приєднають до закладів, які знаходяться в обласному центрі. Наприклад, Олександрійський онкодиспансер припинить свою діяльність  - його приєднають до обласного клінічного онкологічного центру. Олег Рибальченко запевняє: проектом рішення передбачається юридична процедура припинення, а не фактична. До того ж, проект рішення – лише пропозиція департаменту, його має підтримати спочатку профільна комісія, а потім депутати обласної ради.

«Національна служба охорони здоров’я навела приблизну цифру фінансування для кожного лікувального закладу в області для того, щоб власники визначилися з тим, що якщо цей вид медичної послуги є цікавим, вони мають його до фінансувати. У нас є такі розрахунки. Власниками обласних закладів є обласна рада, тому ми на підставі цих розрахунків просто надали пропозицію і поставили власників до відома, що є певні складнощі з фінансуванням невеликих монопрофільних закладів, які дублюються такими ж закладами на рівні обласного центру. І різниця у фінансуванні між такими закладами є суттєвою. Для того, щоб максимально зручно було контрактувати з Національною службою здоров’я, ми пропонуємо об’єднати ці заклади. Рішення з цього приводу не прийнято», - пояснює посадовець.
«Є обговорення, шукаються тези щодо вирішення цього питання. Ми розуміємо, що обласний онкологічний центр може законтрактувати більшу кількість послуг, тому що в нього більше підрозділів, більше фахівців. Якщо у нього будуть філії – вони теж будуть наділені повноваженнями надавати цю медичну допомогу з відповідною оплатою. Саме тому є пропозиція об’єднати юридичну особу – два заклади, але вони лишаться за своїх місцях, медична допомога буде надаватися там, де і раніше. Власник визначиться з тим, чи це буде філія, чи структурний підрозділ або ж відділення, і заклад надаватиме допомогу тим мешканцям, де знаходиться цей заклад, якщо ми говоримо про Олександрію, то в Олександрії. Разом з тим, такі заклади зможуть надавати ширший пакет послуг, оскільки юридична особа має ліцензію на більшу кількість видів послуг»,  - додає головний медик області.

За словами Рибальченка, пацієнти не відчують змін навіть після прийняття проекту рішення депутатами обласної ради. Питання можуть виникнути щодо дублюючого адміністративного складу – головного лікаря, головного бухгалтера.

«У кожному медичному закладі ситуація щодо медичного персоналу буде переглянута. У рамках пакету медичних гарантій будуть фінансуватися лише ті посади та підрозділи, які виконують чітке завдання, пов’язане з контрактуванням послуг, відповідно до специфікації», - зазначає медик.

Олег Рибальченко наголошує: структура медичних закладів, які пропонується об’єднати, збережеться.  

«Мова не йде про ліквідацію закладів. Мова йде виключно про припинення юридичної особи – виключення її з переліку існуючих закладів на території державного реєстратора як окремої юридичної особи. В першу чергу, якщо ми говоримо про заклади в Олександрії, є бажання надати їм можливість збільшити в рамках спільного загального переліку послуг отримати фінансування за всі види послуг, які надаються в обох закладах. Якщо ми говоримо про дитяче патолого-анатомічне бюро, то взагалі поки що не передбачається його фінансування. Але воно знаходиться на території дитячої обласної лікарні, виконує функцію відокремленого підрозділу цієї лікарні, тому ми вважаємо, що варіантом збереження бюро є поєднання цих двох закладів в єдину юридичну особу. Таким чином є можливість використати ресурс самої лікарні, в кожній позиції контрактування якої є частина фінансування патолого-анатомічного бюро» , - резюмує посадовець.

Нагадаємо, на сайті обласної ради з’явився проект рішення щодо припинення закладів охорони здоров’я.

Переглядiв: 3872