Головний санлікар області про те, що впливає на результат ПЛР-тесту

19.12.2020 07:12

Головний санітарний лікар області Надія Оперчук розповіла про правильність ПЛР- тестування та фактори, які впливають на достовірність результату. Про це інформує медіапортал DOZOR.

За словами посадовця, з початку епідемії на законодавчому рівні наказом Міністерства охорони здоров'я визначені стандарти надання медичної допомоги хворим на коронавірус, де одним із розділів повністю прописано лабораторне тестування.

«Ми знаємо категорію людей, які підпадають під обов'язкове ПЛР-тестування – це тяжкі гострі респіраторні інфекції. Є хвороба, ми обов'язково тестуємо, щоб диференціювати це ковід-19, чи гостре респіраторна-вірусна інфекція, грип, чи бактеріальна пневмонія», - зазначила Надія Оперчук.

За словами головного санітарного лікаря, обов'язковому тестуванню підлягають усі хворі із симптомами гострих респіраторних інфекцій, де вже виникає підозра ковід-19, усі хворі із пневмоніями, особи, які мають імуноглобуліни – тобто антитіла позитивні – М чи G, особи із позитивним результатом швидкого тесту на антиген до коронавірусу.

Також Надія Оперчук пояснила, які фактори впливають на достовірність тесту ПЛР.

«Якщо ми говоримо про ПЛР тестування, то достовірність проведення тесту починається з моменту забору матеріалу. Персонал, коли готується до забору матеріалу, знає як правильно забрати матеріал, з якого місця, як підготовити хворого до забору матеріалу, як вберегти себе, як його доставити, при яких оптимальних температурах», - розповіла Надія Оперчук.

Головний санітарний лікар також наголосила, якщо людина хвора, з ознаками пневмонії чи гострої респіраторно-вірусної інфекції, вона не повинна з направленнями ходити шукати, де здати тест.

«Для цього у нас в області за наказом департаменту охорони здоров'я Кіровоградської ОДА в кожному лікувальному закладі, на кожній адміністративній території, у центрі медико-первинної допомоги створені мобільні бригади. Їх в області 28. Вони оснащені пробірками із транспортним середовищем для збору матеріалу. До мобільної бригади входить спеціально навчений персонал, який правильно в спеціалізованих костюмах захисту виїжджає за направленням лікаря додому до осіб чи за місцем роботи і відбирає цей матеріал», - зауважила посадовець.

Також вона наголосила, що достовірність ПЛР тестування залежить від методики дослідження і від умов доставки.

«Матеріал зібраний сьогодні на якійсь адміністративній території може зберігатися в спеціальних холодильних умовах до наступного дня. Якщо він буде зберігатися в понад встановлений час, то звичайно достовірність буде знижуватись», - наголосила Надія Оперчук.

Посадовець також відзначила, у зв'язку зі збільшенням захворюваності, лабораторний центр приймає матеріали з усіх адміністративних територій двічі на добу: зранку з 08:00 до 10:00 і ввечері з 16:00 до 17:00.

Як раніше повідомляв медіапортал DOZOR, на Кіровоградщині зареєстрували вісім повторних випадків інфікування коронавірусною інфекцією.

Переглядiв: 1693