КапелюхаНаВуха, відеоролик про паліатив та благодійний кінопоказ: як відзначили День паліативної допомоги (ФОТО)

14.10.2017 13:10
image

У Кіровограді у тайм-клубі «Берлога» відбувся благодійний вечір з нагоди Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги. Про це повідомляє DOZOR.

Громадські активісти презентували соціальний відеоролик про паліативну допомогу, провели флешмоб «КапелюхаНаВуха» та організували благодійний кінопоказ фільму «Саме час».

"Наші заходи підтримані міжнародним фондом «Відродження». Ми запросили всіх кіровоградців долучитися до всеукраїнського флешмобу «КапелюхаНаВуха». Капелюх – це символ підтримки невиліковних дітей. Близько півсотні жителів міста прийшли в знак підтримки паліативних дітей. Наше відділення вкотре звертає увагу на якісну та доступну паліативну допомогу в регіоні",- говорить керівник проекту «Кропивницький, #ЗнімайРожевіОкуляри», PR-менеджер Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Вікторія Семененко.

Благодійний вечір розпочався із презентації соціального відеоролика про паліативну допомогу, у якому дві родички паліативних пацієнтів, кіровоградки Євгенія Ткаченко та Наталя Саленко розповідають, з якими проблемами вони зіткнулися.

"Я пам’ятаю це до сьогодні. Моя бабуся помирала у страшному болі. Аби полегшити її біль, нам довелося пройти всі кола бюрократичного пекла. У селах із знеболенням – взагалі біда. Моя бабуся до самої смерті так і не отримала знеболення…", - розповідає героїня відеоролика Наталя Саленко.
"Родичі паліативних хворих стикаються не лише з проблемою, як знеболити своїх рідних, але й з тим, що не розуміють, що відбувається з їхніми рідними: чому вони не впізнають тебе, чому перестають їсти, чому не розуміють, де знаходяться? Чому в Кіровоградській області за паліативну допомогу вважається лише надання знеболення такому хворому - і то не завжди, і то з проблемою… Чому немає психологічної допомоги для близьких такого пацієнта? Можливо, якби вона була, я б уже розпрощалася зі своїм болем", - каже у відеоролику Євгенія Ткаченко.

Продовжив захід благодійний кінопоказ фільму «Саме час», у якому головна героїня – паліативна дівчина. За півтори години кіноперегляду, ніхто не залишився байдужим.

"Таких заходів потрібно проводити по три на день. Тому що , не зважаючи на те, що ми час від часу суспільству нагадуємо про тему паліативу, суспільство намагається обійти цю тему… Я вдячний за фільм, він допомагає вчитися певним нюансам. Він розповідає, через що доводиться проходити пацієнтам у своєму житті, що для них важливо, які штампи дратують. Такі речі мені як лікарю є корисними, щоб такі нюанси додати у свою роботу. Питання із знеболенням із всього комплексу паліативної допомоги ніби найпростіше, але досі в країні це не може нормально працювати. І ми не можемо сказати: «Тепер все, всі пацієнти отримують знеболення. І ми можемо взятися за психологічну підтримку, соціальну допомогу». На мою думку, ми маємо все зробити, щоб кожен пацієнт отримував належне знеболення, а потім ми зможемо більш потужно взятися за інші складові паліативної допомоги", - зауважує лікар-онколог, учасник благодійного вечора Андрій Гардашніков.

Під час благодійного вечора зібрали 3 533 гривні для тяжкохворих дітей Кіровоградщини. Організатори – Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» продовжать цю тему наступного тижня під час презентації збірки соціальних історій «Парасолька».

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 3054