Кіровоградці вимагають мораторію на обрізку дерев (ВІДЕО)

11.06.2019 16:52
image

Кількадесят жителів міста вийшли на пікет під стінами міськради з вимогою підтримати мораторій на обрізку зелених насаджень сьогодні, 11 червня. Причиною акції стали санітарні та формувальні обрізки, у результаті яких були покалічені здорові дерева. Про це повідомляє медіапортал DOZOR. 

Найгострішою проблемою, на думку активістів, стало обрізання неналежним чином більше тисячі дерев на території парку Перемоги (міський сад).

«Ми вимагаємо від влади оголосити мораторій на обрізку дерев в 2019 році. За цей час підготувати великий документ, який буде діяти у нашому місті як положення про те, коли, які породи дерев можна обрізати, у який саме період. А кронування дерев ми хотіли б, щоб було заборонено взагалі. Гарна та доглянута крона нікому не заважає», - говорить учасник акції, підприємець Людмила Шубіна.

Екозахисники мали наміри звертатися до судів через варварську обрізку дерев, які вже загинули, однак наразі очікують на накладення мораторію та фахову оцінку суми збитків, отриманих внаслідок знищення дерев на території міста.

«Ми про цей мораторій говоримо вже три роки, але, на жаль, нас не чули. Зараз ми зайняли дуже жорстку позицію. Ми співпрацюємо з науковими структурами, інститутами, є домовленість про проведення незалежної експертизи зелених насаджень. Ми зустрічалися з керівництвом міста і заявили владі, що йдемо до судів. Але потім ми запропонували владі підписати меморандум про відшкодування збитків, які були нанесені місту внаслідок обрізки зелених насаджень. Ми щотижня виїжджаємо на територію міського саду, це кричущий факт, який був останньою краплею для людей. Все, що там вже загинуло, ми беремо на облік, все фотографуємо,  документуємо.  Ми звернулися до усіх екологічних структур міста та області,  звернулися до мера, він пообіцяв, що розпорядженням він накладе мораторій на обрізку», - говорить Шубіна.

На думку професійного агронома Віктора Гончарова, обрізка зелених насаджень, яка сталася у міському саду проводилася без вивчення стану та віку кожного дерева, а це вже не відповідає нормам.

«З цього питання я неодноразово звертався до міської ради, щоб мене долучали до комісії щодо формування та обрізки дерев, але з якихось причин мене туди не включають. Я говорив, що обрізка проводиться неправильно, під одну гребінку, - каже Гончаров. – Треба кожне дерево обстежити, зробити паспорти на кожне насадження та формувати. Не можна різати все підряд, треба надати права комісії по збереженню зелених насаджень вирішувати питання щодо обрізки».

Проект рішення щодо встановлення мораторію на обрізку зелених насаджень обговорювався депутатами міської ради під час сесії. Згідно з проектом рішення, у фахівців залишиться можливість робити лише санітарну обрізку, згідно з законодавством. У результаті проект рішення депутати не підтримали.

Після цього мер Андрій Райкович повідомив, що видасть розпорядження, згідно з яким над питанням щодо обрізки дерев займатиметься робоча група. Зокрема, до неї вже включені заступник міського голови Олександр Вергун, начальник управління ЖКГ Тетяна Савченко, декан природничо-географічного факультету ЦДПУ імені Володимира Винниченка Олександр Гулай, інженер КП «Благоустрій» Віктор Івашина, начальник міської спецінспекції Андрій Максюта та начальник сектору екології та охорони навколишнього середовища Галина Негода, громадський екінспектор Надія Паливода

«Я видав розпорядження міського голови, яким передбачена заборона обрізки дерев в літній період: у період вегетації дерев, період цвітіння, активного росту дерев, активного виділення кисню в атмосферу. До кінця року ми не будемо робити обрізку дерев», - зазначив у коментарі медіапорталу DOZOR міський голова Андрій Райкович.

Медіапортал DOZOR проконтролює реалізацію обіцянки мера.

Переглядiв: 1092