Космічне диво: Хто і як створює перший міський мурал (ФОТО, ВІДЕО)

23.05.2019 09:27
image

Починаючи з минулих вихідних – з 8 ранку до 9 вечора – художники-муралісти, які прибули до нашого обласного центру зі столиці, у будь-яку погоду працюють над величезним малюнком, який стане першим міським муралом у Кіровограді. Це проект команди Муніципального бюро громадського діяча Артема Стрижакова, за втіленням якого спостерігав медіапортал DOZOR.

За словами співорганізатора проекту «Перший міський мурал» Дмитра Бабака, процес підготовки до створення масштабного арт-об’єкта був досить кропітким. Після того, як міська влада не надала можливості створити мурал на стіні обласного художнього музею, Муніципальне бюро вирішило самостійно знайти локацію, де можна реалізувати проект. Таким місцем стала типова багатоповерхівка на вулиці Попова.

«За короткий термін ми обрали іншу локацію і  почали шукати макет, який можна пов’язати із історією саме цього мікрорайону та зробити перший міський мурал у мікрорайоні Космонавтів. Ми поспілкувалися з автором та ілюстратором українського коміксу «Козаки на орбіті» і побачили чудовий малюнок, де козак Мамай у ролі космонавта сидить на Місяці. Як відомо, козак Мамай – це образ свободи, незалежності України, оберіг. У часи Козаччини портрет козака Мамая був майже у кожній хатині поруч з образом Божої Матері. Тому ми сподіваємося, що даний мурал-арт стане своєрідним оберегом для містян», - розповідає Бабак.
«Ми обійшли весь мікрорайон Космонавтів і переглянули фактично усі стіни багатоповерхівок, - додає Дмитро Бабак. - Врешті-решт вирішили, що найвдалішою для створення об’єкту є саме ця кутова стіна, оскільки вона найбільше проглядається з різних місць і знаходиться поруч з Алеєю визволителів - у самому серці мікрорайону. Також у неї є перспектива на майбутнє доопрацювання, щоб створити парний мурал - малюнок на сусідньому будинку». 

Для художників-муралістів, які працюють щоденно більше  12 годин на день, об’єкт не лише цікавий, але й дуже відповідальний. Попри величезний досвід у створенні арт-об’єктів у мегаполісах, зокрема, у Києві, до муралу в Кіровограді художники ставляться  максимально серйозно та креативно.

image
image
image
«У розвинених країнах давно створюють мурали, щоб зробити сірі будинки більш цікавими. Для мене цей об’єкт у вашому місті  – велика відповідальність, тому що справжній мурал створюється тут вперше,  і якщо містянам сподобається наша робота - для нас це буде найвищою нагородою. Над створенням малюнку працює команда молодих та креативних художників-муралістів. Ми навчалися разом, це досвідчені художники, які професійно працюють у будь-яких умовах. У вас наші майстри заряджені позитивом і зараз робота триває у гарному темпі та настрої», - розповів художній керівник студії «Об’єднання майстрів мистецтва» Богдан Козаченко.

За його словами,  мурал має прослужити містянам, як мінімум, 10 років.  Вплив зовнішніх факторів на зображення буде мінімальним. В першу чергу - через якісні матеріали.

 «Звісно, немає нічого вічного, але ми беремо найбільш якісні матеріали для того, щоб малюнок радував містян якомога довше. Також ми використовуємо лак, який захистить малюнок від сонця та дощу», - зазначає  Богдан Козаченко.

Муралісти зізнаються, що їм подобається працювати у нашому місті, не дивлячись на те, що звикли малювати  у великих містах.

«Тут набагато спокійніше, - каже мураліст. - Плюс працівники Муніципального бюро Стрижакова дуже нам допомагають та забезпечують усім необхідним для роботи. Ми щиро прагнемо, щоб ваш перший міський мурал став окрасою обласного центру».
«Недивлячись на те, що малюнок ще не готовий, ми вже отримуємо багато хороших відгуків від містян. Ідея дійсно неординарна і її виконання столичними художниками-муралістами – на високому рівні. Уже на початку червня ми презентуємо перший міський мурал жителям обласного центру і сподіваємося, новий арт-об’єкт буде їм до вподоби», - прокоментував громадський діяч Артем Стрижаков.

Нагадаємо, в обласному центрі почали малювати перший міський мурал. Проект реалізовує Муніципальне бюро громадського лідера Артема Стрижакова.

Переглядiв: 5874