Кропивницький міський кар’єр. Про видобуток, переробку та стан галузі

03.10.2024 11:56

Кропивницький міський карєр, що розташований по вулиці Автолюбителів в обласному центрі, спеціалізується на видобутку й переробці гранітного каменю. Сировина з родовища проходить кілька етапів на потужностях підприємства, внаслідок чого на вибір кінцевим  споживачам пропонують сертифіковану продукцію - бут, відсів і щебінь різних фракцій.

У якому стані перебуває галузь, які виклики доводиться долати зараз та, власне, як функціонує карєр, котрому цього літа виповнилось 95 років, розповідаємо нижче.

«ВИМОГИ СТАЛИ ЖОРСТКІШИМИ»

Сергій Назаренко - очільник ТОВ «Пром Граніт», яка здійснює свою діяльність на території Кропивницького міського кар’єру, зауважує: всі зусилля підприємства сконцентровані на виробництві, передусім, якісної продукції.

«Маємо потужну матеріально-технічну базу, яку постійно намагаємось вдосконалювати. Варто розуміти, що переробка сировини – це складний технологічний процес, до якого залучено багато профільних спеціалістів».

Додає, що вимоги до якості сировини й будматеріалів у процесі будівництва стали жорсткішими – не виключенням є і бутощебнева продукція.

«Наприклад, якщо раніше на відсоток лещадності особливо не звертали уваги, то зараз цей момент є принциповим. До того ж, низка наших клієнтів мають власні лабораторії, в яких перевіряють продукцію. Необхідно відповідати стандартам якості, і нам це вдається», - розповідає Сергій Назаренко.

ВИДОБУВАННЯ

Але переробці гранітного каменю передує інший, не менш важливий, процес – оформлення відповідної документації, підтвердження запасів, підготовка проєкту розробки родовища, плану розвитку гірничих робіт та безпосередньо проведення вибухових робіт.

За словами директора ПП «Гранвидобування» Віктора Згами, попит на будівельну продукцію, зважаючи на війну, знизився. Відповідно це враховують при плані видобування граніту.

Загалом добувна й переробна промисловість в Україні, за даними Державної служби статистики, скоротилась у 2022-му році на 37,9%. Після тривалої стагнації ситуація дещо стабілізувалась, проте говорити про суттєвий розвиток з об’єктивних причин складно.

«Безумовно, видобувні роботи проводяться системно, але якщо казати відверто, то об’єми значно менші, ніж у довоєнні часи – такою є тенденція по Україні», - каже Віктор Згама.

«СИТУАЦІЯ В ГАЛУЗІ СКЛАДНА»

Вищевикладене зі свого боку підтверджує і керівник ТОВ «Пром Граніт» Сергій Назаренко:

«Ситуація в галузі в цілому складна, це правда. Будівництво за рахунок місцевих бюджетів майже на паузі, а інвестиції в нові проєкти приватного бізнесу в нашому регіоні мінімальні, порівняно зі столицею й іншими великими містами. Будівництво (а не ремонт і утримання) доріг теж припинилось. За інформацією моїх колег з інших гранітних кар’єрів, зокрема, й за межами Кіровоградщини, попит на щебневу продукцію скоротився в середньому в 3-4 рази».

Разом з тим, показує нове обладнання для переробки сировини й наголошує на його перевагах у частині забезпечення якості продукції – завод здійснює першу стадію дроблення окремо від другої та третьої, що суттєво покращує технологічний процес.

«До того ж, Кропивницький міський кар’єр працює частково в межах міста. Тому до нас і вимоги більш високі. Маю на увазі шум та пил. Завдяки сучасному обладнанню ми їх мінімізуємо, відповідно до встановлених норм».

АСОРТИМЕНТ ПРОДУКЦІЇ

«На виході», після здійснення всіх технологічних етапів, клієнтам пропонують гранітний щебінь, який відповідає вимогам для використання у високоміцних бетонах і дорожньому будівництві та відзначається високими якісними характеристиками:

·       Відсів (0 - 5 mm)

·       Щебінь (5 - 10 mm)

·       Щебінь (5 - 20 mm)

·       Щебінь (20 - 40 mm)

·       Камінь бутовий (70 - 355 mm)

·       Щебенево-піщана суміш (0 - 40 mm)

·       Щебенево-піщана суміш (0 - 20 mm)

З паспортами продукції та актуальним прайсом можна ознайомитися на офіційному сайті Кропивницького міського кар’єру за посиланням.

«ПОПРИ ВСЕ, ДУМАЄМО ПРО РОЗВИТОК»

На запитання, чи є майбутнє у видобувної галузі в Україні та, зокрема, на Кіровоградщині, керівник переробного підприємства «Пром Граніт» Сергій Назаренко, не задумуючись, відповідає ствердно – так.

«Попри все, ми думаємо про розвиток. Так, є дуже болючі питання на кшталт кадрового голоду, певних економічних передумов. Але в країні війна. І дуже важливо, щоб наша промисловість вистояла й зміцніла, адже, як би це банально не звучало, нам потрібно буде відбудовувати державу у прямому сенсі цього слова».

ДО ВІДОМА.

Відповідно до архівних даних, історія Кропивницького міського кар’єру бере свій початок у 1929 році. Вважається, що він був невід'ємною частиною розвитку міста, адже будівництво переважної більшості інфраструктури міста (дороги, мости тощо) здійснювалося з використанням щебеню, який вироблявся на зазначеному родовищі.

Партнерський матеріал

Переглядiв: 132