Кропивницька «Аеліта» презентувала хореографічну виставу про людську гідність та інклюзію (ФОТО)

27.08.2021 11:50
image

У Кропивницькому в «Музеї мистецтв» відбулася прем’єра хореографічної вистави за мотивами книги письменника Івана Байдака під назвою «(НЕ) помітні» вчора, 26 серпня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Акторами вистави стали вихованці зразкового хореографічного колективу-студії «Аеліта». Хореографами-постановниками дійства стали керівник колективу «Аеліта» Олександра Ткаченко та хореограф Микола Гаврилюк.

Перед презентацією до гостей заходу в режимі онлайн долучився автор книги Іван Байдак, який зазначив, що приємно вражений тим, що виставу за його книгою покажуть саме діти – адже вони серед тих, хто часто стикається з насмішками однолітків через те, що вони нібито не такі, які всі.

«Я хочу подякувати колективу за чудову ініціативу. Коли вперше отримав повідомлення про те, що за мотивами моєї книги створюють виставу, для мене це було мега-цікаво і деякою мірою незрозуміло, як це можна зробити. До цього за моєю книгою презентували фотовиставки. Але коли я побачив нарізки з вистави, то  зрозумів, що талант людей, який би він не був, дуже потужно передав емоції моєї книги. Ідея книги – це своєрідний рух «непомітних». Про людей з особливостями, які потребують значної підтримки. Ідея книги в тому, щоб передати цим людям, щоб вони не ставили хрест на своєму житті. Адже кожна наша особливість – абсолютно не може впливати на наше щастя, життя, мрії та бажання», - розповів автор книги Іван Байдак.

Вистава тривала 35 хвилин. У цей час юні танцівники передали за допомогою мови тіла усі емоції, переживання та негаразди людей з особливостями. Вони ділилися життям людей з вітилиго, алопецією, гемангіомою, синдромом Туретта. Про те, як складно сприймати самого себе та як таких людей сприймають оточуючі. Про боротьбу з самими з собою та довгим шляхом до перемоги над своїми страхами. Про те, як вдалося розпочати життя з нової, щасливої сторінки.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

За словами хореографа та режисера-постановника вистави Олександри Ткаченко, її хвилювання стосувалися багатьох аспектів: найголовніший з них полягав у тому, що акторами, які передавали складний сценарій книги, стали саме діти. До цього колектив «Аеліта» презентував багато вистав, але всі вони створювалися за позитивними сценаріями – творів та казок.

«Я дуже давно хотіла створити щось надзвичайно серйозне, що буде налаштовувати на роздуми. І читаючи книгу Івана Байдака, я одразу сказала: «Ми зробимо цю виставу». Але чесно, було трішечки страшно, як це показати. Я дуже вдячна своєму співхореографу Миколі Гаврилюку, який дуже багато вклав душі для того, щоб передати образи, щоб все було зрозуміло. Діти читали книжку і я дуже хвилювалася за те, як вони її сприймуть. Але вони молодці – потроху вживалися в ролі і врешті-решт зрозуміли те, що та як вони будуть показувати», - поділилася Олександра Ткаченко.
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Серед гостей заходу, які вперше побачили прем’єру спектаклю –голова обласної ради Сергій Шульга, депутати міськради Артем Стрижаков, Олег Колюка, Ольга Ковальова-Алокілі, Катерина Шамардіна, Ігор Майданюк, обласної ради - Анна Суркова, а також митці та творча інтелегенція Анатолій Коротков, Микола Цуканов, Тетяна Ткаченко, Василій Босий, Юрій Сивоконь, Лариса Сивоконь, Тетяна та Едуард Дикаренко, Ніна Смірнова, Вікторія Шишова, Євген Скрипник, Дарія Скрипник-Завгородня, Аліна Давиденко, Ігор Лісовий, Сергій Колодяжний, Людмила Дорохіна та Олександр Кулітка.

image
image
image
image
image
image
image

Голова обласної ради Сергій Шульга поділився враженнями від побаченого у коментарі медіапорталу DOZOR.

«Ми з дружиною під враженням. У цій виставі органічне все: танець і символи, які він передає, тема – надзвичайно важлива й актуальна, сенс і післясмак – ми всі різні, але нас усіх має об‘єднувати головне – за будь-яких обставин залишатися людьми. Діти-учасники хореографічної вистави виклалися на всі сто. Вони молодці.  Режисерка Олександра Ткаченко дуже тонко танцем і ненав‘язливими деталями передала образи людей із особливостями зовнішності. Запам‘ятався момент, коли героїня знімає хустку і демонструє, що немає волосся. Це трагедія хворої на алопецію дівчини, яка втратила косу через стрес.  Насправді такі реалії ось зовсім поряд - у відділенні онкогематології нашої обласної дитячої лікарні, у нашому онкоцентрі, коли після хіміотерапії діти і дорослі втрачають волосся…Правильні акценти, правильна тема», - зазначив Сергій Шульга.
image
image
image

 

Надалі хореографічну виставу «(НЕ) помітні» планують показувати у «Музеї мистецтв». У цьому авторів підтримує директор закладу Тетяна Ткаченко.

Фото Дениса Денисова 

Переглядiв: 1251