«Моя плюшева броня»: Кропивничанка презентувала благодійний фотопроект (ФОТОРЕПОРТАЖ)

10.12.2022 14:23

У Кропивницькому в кафе «Щастя» відбулася презентація благодійного фотопроекту «Моя плюшева броня» сьогодні, 10 грудня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Авторкою проекту стала місцева фотографиня Марія Жалоба, яка проводить фотозйомки для малюків. Цього разу у проекті взяли участь діти з родин переселенців з східних областей України. Загалом у проекті взяли участь 9 родин. Усі вони фотографувалися зі своїми улюбленим іграшками, які на час війни стали ще і своєрідною бронею-захистом та заспокійливим.

«Героями світлин стали родини з дітками, які приїхали до нас з областей, де велися та ведуться бойові дії, це Донецьк, Слов’янськ, Луганська область, Харків.  Лише одна родина – з Кропивницького, батько дитини наразі на фронті. Коли ми придумали ідею цього проекту, виникло питання, де ми знайдемо героїв. Спочатку ми пішли в один з гуманітарних центрів міста – познайомитися з цими родинами, подивитися, чи буде їм комфортно під час зйомок. Одна родина відмовилася, оскільки не хотіла, щоб їхню дитину фотографували. Потім ми зробили рекламу у соцмережах і таким чином герої знайшлися досить швидко. Охочих було навіть більше, ніж планувалося, але ми вирішили, що для першого такого проекту ми обмежимося невеликою кількістю учасників», - розповідає  Марія Жалоба.

До проекту долучилися небайдужі, які допомогли з організацією як самої зйомки, так і презентації фотопроекту. Зокрема, власниця фотостудії «Live View» надала приміщення для створення світлин безкоштовно. Так само як і власниця кафе «Щастя» Катерина Стерпул – допомогла в організації презентації в своєму закладі.

Марія Жалоба каже: зйомки для малюків з їх перших днів після народження вона проводить давно, тож знає, як зробити цей процес комфортним. А от фотосесії з дітьми, які бачили на власні очі війну – стали для неї новим досвідом.

«Діти розуміють, що відбувається, що в країні, в них вдома війна. Це для мене був трохи інший досвід, адже діти боялися, коли до них торкаєшся, коли щось гупає, коли переставляєш світло і при цьому є якісь звуки – вони лякалися. Це ті діти, які бачили вибухи і жахи війни на власні очі. Але були і інші дітки, які встигли виїхати до найстрашніших подій. Під час зйомок вони були більш відкритими, посміхалися. На світлинах це видно, коли подивишся в очі цих дітей. Для когось це було легко, а у когось в очах можна побачити страх», - пояснює авторка виставки.

За словами Марії Жалоби, її особиста броня – це робота та її родина.

«Моя броня – це родина, за яку я можу сховатися у будь-який момент. Це і моя робота, тому що у перші дні війни я дуже хвилювалася і думала, що дитячі фотосесії будуть нікому непотрібними. Але зараз розумію, що це дуже важливо, адже діти також ростуть, переживають важливі моменти в родині. І коли ти доторкаєшся до цих моментів, то це дуже цінно. І я відпочиваю під час зйомок, і родини, які беруть в них участь. Ми граємося з дітьми, не змушуємо їх награно посміхатися, а просто робимо для них процес фотозйомки комфортним», - каже Марія Жалоба.

Учасниця фотопроекту Юлія та її донька Ліза прибули до Кропивницького зі Слов’янська у квітні. Дізналися про проект «Моя плюшева броня» з Інстаграму та вирішили долучитися.

«Ми вирішили самостійно написати та спробувати себе в цьому проекті. Взагалі раніше ми замовляли сімейні фотосесії - один-два рази на рік.  Ліза дуже любить фотографуватися. Цей проект був цікавим – це були наші перші фото з початку війни. Доньці теж сподобалося, адже наш сімейний фотограф – теж Марія, і тут фотограф – Маша. Нам було дуже комфортно. Ліза фотографувалася з лялькою, яку вона отримала в подарунок, коли їй виповнилося 6 місяців. Думаю, що такі проекти дуже важливі, адже вони дають хороші емоції після дуже негативних. І діти запам’ятовують ці емоції, тож було б дуже добре, щоб їхнє дитинство було наповнене саме позитивними і дитячими враженнями. На жаль, Ліза досі пам’ятає, як ми ховалися в підвалі, як ми там жили, що в підвалі було її ліжечко», - розповідає учасниця проекту Юлія.

Виставку можна переглянути протягом тижня у кафе «Щастя». Бажаючі матимуть змогу під час перегляду виставку зробити свій благодійний внесок на благодійність.

«Ми будемо збирати кошти для того, щоб подарувати хоча б якусь радість дітям, які знаходяться на окупованих територіях. І ці світлини ми подаруємо родинам, які брали участь у фотосесіях. Тобто ці картини їм подарують ті люди, які долучаться до благодійного збору коштів»,  - резюмувала Марія Жалоба.

Переглядiв: 696