На Кіровоградщині продовжують фіксувати випадки сказу

11.05.2019 11:50

На Кіровоградщині продовжують фіксувати випадки захворюваності на сказ. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомили в Держпродспоживслужбі.

Так, наразі кількість випадків дещо зменшилася.

«За березень поточного року на території області зафіксовано 4 випадки захворювання тварин на сказ, у квітні – 2, а з початку року - 23 випадки, один з яких у Кропивницькому. Порівняно з аналогічним періодом 2018 спостерігаємо позитивну динаміку – кількість випадків зменшилася майже в чотири рази, адже торік у березні в області було 18 випадків, а в квітні – 9», - повідомили фахівці.

За словами посадовців управління, випадки реєструються як серед диких м’ясоїдних тварин, так і серед свійських. Із 4 випадків захворювання у березні два випадки сказу зафіксували в лисиць, по одному в собаки й корови. Також по одному випадку в собаки та кота у квітні.

«При лабораторному підтвердженні захворювання тварини на сказ проводилася дезінфекція приміщень, в яких перебувала чи загинула тварина. Також на території, де перебувала хвора тварина, перераховували усіх тварин та проводили вакцинацію проти сказу. Стосовно кожного випадку в районах і містах проводилися засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на яких визначали вогнище інфекції та загрозливу зону і вводили карантин на 60 днів. Також проводилися щеплення усіх тварин у домоволодіннях, що знаходилися у визначеній загрозливій зоні», - додали у Держпродспоживслужбі.

Основним методом боротьби з захворюванням є його профілактика, тобто проведення щеплення. Його необхідно робити усім домашнім улюбленцям незалежно від того чи це тварина, що проживає на подвір’ї у домоволодінні, чи домашня кішечка, яка ніколи не виходила за межі квартири.

Держпродспоживслужби області наполегливо рекумендує усім власникам тварин провести своїм улюбленцям вакцинацію проти сказу. Вакцина наявна в області у достатній кількості та є безкоштовною.  Оплатити необхідно лише допоміжні матеріали (шприц тощо). Щеплення треба проводити починаючи з 3-місячного віку тварини 1 раз на рік і кожного року повторювати процедуру. Для проведення щеплення можна звертатися до державних лікарень (пунктів) ветеринарної медицини. 

Переглядiв: 740