На скільки здорожчали квартири в Кропивницькому за рік

10.10.2024 15:29

Кропивницький, як і більшість міст України, за останній рік пережив значні зміни на ринку нерухомості. Повномасштабна війна, інфляція, зміни в економічній політиці – все це не могло не вплинути на ціни на квартири. Якщо коротко, згідно зі статистичними даними DIM.RIA, вартість житла в обласному центрі Кіровоградщини зросла на 20-30%, хоча в деяких мікрорайонах і фіксується спад.

Проаналізуймо динаміку цін на житло в Кропивницькому починаючи  з жовтня 2023 року, паралельно виявляючи основні тенденції та фактори, що на них вплинули. Інформація стане в пригоді кожному, хто планує здійснити покупку або продаж квартир в місті Кропивницький, а також для всіх, хто цікавиться станом місцевого ринку нерухомості.

Динаміка цін на квартири в Кропивницькому (2023-2024 рр.)

Ціни на житло в Кропивницькому за останній рік демонструють тенденцію до зростання. Якщо в листопаді 2023, середня ціна квадратного метра однокімнатної квартири в найдорожчому Подільському районі становила 918 доларів США, то станом на жовтень 2024, середня вартість зросла до $1156. При цьому темпи зростання досить значно відрізняються залежно від типу квартири, району міста та інших факторів.

Такий ріст зумовлений збільшенням попиту практично на всю житлову нерухомість, особливо зі сторони ВПО. При цьому ринок стабілізує стабільне зростання кількості власників, які продають квартири, виїжджаючи за кордон. Також на ціну впливає демографічна ситуація, подорожчання будівельних робіт та матеріалів. Розгляньмо за скільки можна купити квартиру залежно від кількості кімнат, типу ринку та району.

Аналіз за типами квартир:

  • 1-кімнатні квартири. Станом на жовтень 2024 попит на однокімнатні квартири традиційно високий. Ціни на продаж таких квартир зростають дещо швидше, ніж на квартири більшої площі, особливо в центральних районах міста. Таким чином, середня вартість квадрата становить від 694 до 1150 доларів.
  • 2-кімнатні квартири. Цей сегмент ринку є найліквіднішим. Ціни на двокімнатні квартири демонструють стабільне зростання, при цьому в деяких районах ситуація протилежна. Наприклад, рік тому в районі Критого ринку квадрат вартував $914, а протягом року зріс до $1013, тоді як в районі вулиці Полтавська ціна змінилася в інший бік – від 1157 до 853 долари США.
  • 3-кімнатні квартири. Попит на трикімнатні квартири дещо нижчий, ніж на квартири меншої площі. Ціни на них хоч і коливалися протягом року, але все ж стабілізувалися, не сильно змінившись. Таким чином, рік назад трикімнатна квартира на Кущівці коштувала $655 за кв.м, а зараз ціна лише трохи піднялась до $704. При цьому, в середині року був досить значний спад до 553 доларів.

Аналіз за типами ринку:

  • Первинний ринок. Одна з причин підвищення цін на житло – недостатня кількість новобудов. Тобто, надмірний попит і обмеженість пропозиції створює умови для постійного зростання вартості, не залежно від району та площі. Таким чином, на цьому етапі, приблизна вартість квадрата в новобудові складає порядку тисячі доларів, що майже вдвічі більше, ніж торік.
  • Вторинний ринок. Ціни на вторинне житло чутливіші до загальної економічної ситуації. Власники намагаються встановити найбільшу ціну, але ситуація на ринку нерухомості вирішує. Таким чином, середня вартість однокімнатної квартири на вторинці коштує $38000, що на 20-30% дорожче, ніж торік.

Аналіз за районами міста:

  • Подільський. Ціна значно відрізняється залежно від обраного мікрорайону, таким чином середня вартість піднялась з 918 до 1156 доларів за квадрат. При цьому, є досить дешеві мікрорайони, де середня ціна квадрата складає лише 694 долари (Селище Гірниче) та 767 доларів (Катранівка).
  • Фортечний. Ціни на житло та темпи їх зростання тут нижчі, ніж в Подільському районі. Середня вартість квадрата складає 842$, з найнижчою – $622 (Нова Балашівка) та найвищою – $943 (Пацаєва). За рік середня вартість квадрата в однокімнатній квартирі навіть трохи впала, в жовтні минулого року вона складала 998 доларів.

Це лише декілька популярних районів, дивлячись на які, можна побачити наявну статистику. В цілому, у 2024 році люди досить активно купують квартири, найбільша частка припадає на 1 та 2 кімнатні вторинні помешкання з ремонтом.

Фактори, що впливають на динаміку цін

Динаміка цін на житло – це складний процес, на який впливає безліч факторів. Їх взаємодія створює складну картину, яка постійно трансформується. Тому для прийняття обґрунтованого рішення щодо купівлі або продажу нерухомості необхідно ретельно проаналізувати ринок. Розглянемо детальніше кожен з них:

  1. Макроекономічні фактори. Сюди відноситься інфляція, валютний курс (впливає на вартість будматеріалів, обладнання та послуг), процентні ставки (доступність іпотеки впливає на попит) та загальна економічна ситуація в Україні (купівельна спроможність населення.
  2. Мікроекономічні фактори. Попит і пропозиція (зростання цін від збільшення попиту та їх зниження через надмірну кількість пропозицій), вартість будівництва (будматеріали, земля та робоча сила), розташування (престижність району, транспортна розв’язка та інфраструктура), стан житла (первинне чи вторинне, наявність ремонту), планування (розмір кухні та кімнат, санвузол, балкони та лоджії).
  3. Соціально-демографічні фактори. Рівень доходів населення (зі зростанням доходів росте і попит, або навпаки), міграція (приїзд мешканців або виїзд), вікова структура (кількість молоді).
  4. Політичні фактори. Місцева та державна політика. Сюди відноситься наявність або відсутність підтримки будівництва, зміни в ПЗУ, наявність іпотек та їх доступність тощо.
  5. Психологічні фактори. Очікування (прогнози щодо інфляції або девальвації валюти) та мода (модні тенденції можуть вплинути на вартість деяких типів житла, на кшталт двоповерхових квартир чи пентхаусів).

Наразі у місті Кропивницький немає передумов для зниження цін на квартири в найближчому часі. Для цього у місті має бути більше новобудов та пропозицій від власників з огляду на велику та зростальну кількість охочих придбати житло. Якщо ви шукаєте де купити або продати квартиру в Кропивницькому, обрати серед великої кількості пропозицій, можна на сайті DIM.RIA.

Переглядiв: 766