Подорож у минуле: У кропивницькій галереї презентували фотоальбом «Місто, яке ми пам’ятаємо» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

05.10.2023 17:53

У галереї «Єлисаветград» відбулася презентація фотоальбому «Місто, яке ми пам’ятаємо» сьогодні, 5 жовтня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

До фотоальбому, оформленому у вигляді книги, увійшли понад 300 світлин, періоду 1950-1970 років, які висвітлюють життя обласного центру того часу. Таким чином свідки минулих років і юні покоління мають змогу побачити інфраструктуру та краєвиди Кропивницького і те, який вигляд мало рідне місто та як воно змінювалося.

«Головна ідея – об’єднати різні колекції світлин, щоб залишити нашим нащадкам якісь цікаві речі, ідеї та пам’ять про людей, які жили в нашому місті. У нас це вийшло.  Мені вдалося переконати відомого колекціонера Юрія Тютюшкіна та інших колекціонерів створити спільний проект, який включатиме в себе те, чого не бачили наші містяни. Цей проект дозволить залишити пам’ять для міста і про місто», - розповів засновник галереї, співавтор фотоальбому Миколи Цуканов.

Наразі тираж фотоальбому складає 40 примірників. Їх передадуть музеям, архівам, а також усім тим, хто долучився до створення фотоальбому. Серед цих людей – фотокореспондент медіапорталу DOZOR Олексій Каприця, який працював над світлинами для нового фотоальбому про місто та займався безпосередньою їх обробкою.

«Проект показує інколи необережне ставлення людей до історії міста. Я маю на увазі будівництва, які ми зводимо, не задумуючись про те, де ми будуємо і що, а також те, що ми знищуємо на перевагу якимось новим проектам чи будівлям. Ми показали те, що нам вдалося зберегти. Наприклад, каскадний сквер перед будівлею «Ацинуса». Свого часу депутати міської ради відмовили у будівництві там житлових будинків. І частинку історії міста вдалося зберегти», - додав Цуканов.  

Переглядiв: 756