Реконструктивно-відновлювальна хірургія наслідків бойової травми: у Кропивницькому досвідом ділилися відомі лікарі (ФОТО)

22.01.2024 11:39

У Кропивницькому на базі лікарні Святого Луки відбулася конференція «Реконструктивно-відновлювальна хірургія наслідків бойової травми». Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Захід зібрав досвідчених лікарів з низки областей України. Під час конференції медики ділилися досвідом лікування бойової травми дихальних шляхів, технологіями апаратного лікування постраждалих зі значними вогнепальними діафізарними дефектами довгих кісток. Крім цього, активно обговорювалася тактична екстрена медична допомога при пораненнях та ушкодженнях у бойових умовах, хірургічні можливості відновлення функції верхньої кінцівки при важкій бойовій травмі та особливості лікування вогнепальних поранень м’яких тканин.

До участі долучилися представники низки відомих лікувальних закладів – Києва, Харкова, Вінниці, Запоріжжя, Луцька, Чернігова, Дніпра, Донецька та Полтави.

«У Кропивницькому такий захід проводиться вперше. І тут обговорюється одна з найважливіших тем, адже відновлювальна хірургія – дуже важлива. На сьогодні міжнародні партнери по медичній службі, дійсно, нас підтримують. Ми маємо можливості знати та використовувати сучасні методи діагностики лікування. І їм теж цікавий наш досвід. Ми розповідаємо про наші здобутки. Наприклад, ми перші виконали в бойових умовах виконали лапароскопію – видалення нирки після вогнепального ушкодження. Це дало порятунок двом бійцям новими сучасними методами. Це світова практика і це говорить про те, що військові та цивільні хірурги здобувають досвід і ми йдемо вперед», - зазначив головний хірург ЗСУ Костянтин Гуменюк.

За його словами, наразі є прогрес і у галузі протезування. Нині кількість підприємств виробництва протезів значно збільшилася, тому тепер захисники мають можливості отримати послуги з протезування в Україні, не виїжджаючи за кордон.

«На жаль, війна – поштовх до прогресу будь-якого напрямку. Нині відкрилося багато підприємств з виробництва протезів. Нашим пораненим не треба виїжджати за кордон на протезування. У 2014-2015 роках фактично усі наші військові, які потребували протезування,  їздили за кордон. Зараз все виконується у нас, крім дуже складних випадків», - додав Костянтин Гуменюк.

На думку головного хірурга ЗСУ, лікувальні заклади області потужно працюють над лікуванням та відновленням військовослужбовців після отриманих травм та поранень.

Переглядiв: 608