Розкопаний у Кіровограді радіоактивний метал знову зариють

14.07.2017 12:39
image


Як вчора повідомляв DOZOR, в обласному центрі в районі Аджамського шосе невідомі особи з допомогою екскаватора викопали з-під землі поржавілий метал. Тобто на місці, виділеному Кіровоградською міськрадою під майбутнє кладовище. Оскільки там у 90-х роках були захоронені радіоактивні відходи, питання було терміново розглянуто на засіданні міської комісії з надзвичайних ситуацій.

Запрошені на місце розкопок фахівці радіологічної лабораторії Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України провели обстеження потужності поглибленої дози гамма-випромінювання. В результаті досліджень встановлено, що це випромінювання перевищує природний фон радіації. Якщо природний фон становить 0,08-0,13 мкГр/год , то в місцях несанкціонованого розкриття ґрунту - 0,23-1,23 мкГр/год.

"Заміри проводились на місці захороненого грунту та матеріалів, вилучених після дезактивації наслідків радіаційної аварії, що сталася на території ВГМ БУ-2 тресту "Кіровоградбуд", який розташовувався по провулку Червонозорівському. Вилучені із захоронення речовини можна віднести до низькоактивних радіоактивних відходів з невідомим радіонуклідним складом та невідомою питомою активністю. Вони підлягають обов'язковому захороненню", - констатує завідувач радіологічною лабораторією Іван Бабірад.

За словами заступника начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кіровоградської міськради Олексія Гненного, ці відходи були захоронені 31 рік тому. Звісно, розривати їх не можна, так само будувати там якісь об'єкти. Їх походження наступне. На території колишнього заводу з виробництва залізобетонних виробів були рентген-установки, які просвічували бетонні блоки, аби виявити брак. Для цього використовували радіоактивні болванки.

"Через притаманне тому часу недбальство їх розкидали по території заводу. А один з робітників шматок болванки носив кишені. Мабуть, хотів вкрасти. На його тілі з'явилася виразка. У лікарні з'ясували, що це результат випромінювання. Після цього випадку провели дослідження і встановили значне перевищення норм радіації на території заводу. Частину з розкиданих болванок відвезли та територію Чорнобильської АЕС, а частину захоронили у контейнерах поблизу вулиці Аджамської. Якщо там був стронцій або цезій, то період напіврозпаду цих хімічних елементів складає 200-300 років. Ми поки що точно не знаємо, що саме там було. Не виключено, що під час несанкціонованих розкопок радіоактивні речовини вивезли. Це встановлюють правоохоронці та СБУ", - повідомив у коментарі сайту DOZOR Олексій Гненний.

Оскільки проведення додаткових обстежень потребує виділення чималих коштів з міського бюджету, планується просто засипати розкопане місце землею і встановити таблички, що там заборонено копати. Це, власне, всі засоби перестороги...

Фото Андрія Максюти

 

Переглядiв: 2844