Розподіл майна та ліквідація: як формуватимуть чотири райони на Кіровоградщині

20.11.2020 13:08

На Кіровоградщині процедура ліквідації районів відбуватиметься шляхом злиття. Про це під час брифінгу повідомила начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова сьогодні, 20 листопада, інформує медіапортал DOZOR.

Як відомо, 17 листопада ВРУ підтримала законопроект, який вносить зміни в законодавчі акти України щодо упорядкування та організації діяльності органів місцевого самоврядування та РДА.

«Нова адміністративна територіальна основа буде становити 4 райони, 56 представницьких органів всіх рад: 1 обласна, 4 – районні, 49 – сільських, селищних, міських та 2 - районні в Кропивницькому. Закон набуває чинності з моменту його публікації. На сьогоднішній день документ перебуває у технічній фазі його підготовки, підписання та оприлюднення», - розповіла Кулікова.

За інформацією, майно районних рад має перейти до територіальних громад до 1 липня 2021 року.

«Закон зобов’язує Кабмін протягом місяця розробити розпорядчий документ, який буде визначати порядок реорганізації та утворення нових РДА. Протягом трьох місяців треба внести зміни до всіх нормативно-правових актів, відповідно до вимог і норм даного закону. Протягом шести місяців -внести всі зміни в базу електронних даних щодо адреси та зміни назв суб’єктів, утворених органів місцевого самоврядування і нових РДА. Звітувати Верховній раді про стан реалізації і виконання даного закону», - пояснила начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури.

Рішення про утворення і злиття РДА прийматиме Кабмін. Наразі є проект постанови, у якому описується ця процедура, де юрисдикцію на всю територію новоутвореного району має новоутворена РДА. Крім того, райдержадміністрації є правонаступниками майна, зобов’язань адміністрацій, які ліквідуються.

«Буде працювати комісія з реорганізації. ОДА буде пропонувати Кабміну попередній склад цієї комісії. Всі організаційні дії буде здійснювати новопризначений голова райдержадміністрації або тимчасово виконуючий обов’язки. Реєстрацію РДА та припинення їх діяльності як юридичних осіб РДА здійснюватиме комісія з реорганізації», - зазначила Вікторія Кулікова.

Крім того, працівники ліквідованих РДА зможуть працевлаштуватися на ту саму посаду в орган місцевого самоврядування без проходження обов’язкового конкурсу.

У свою чергу районні ради старої каденції припиняють свою діяльність з моменту першого засідання новообраної ради. Не пізніше другого засідання повинен розпочатися процес реорганізації відповідних рад.

«Встановлюються заборони щодо відчуження майна, працює комісія з реорганізації яка припиняє діяльність ради. Нову раду реєструватиме голова нової ради. Всі бюджети рад до кінця фінансового року виконуються окремо. Після ліквідації всі кошти, які були на рахунках, переходять до новоутворених рад», - повідомила начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури.
«У ліквідації в органах місцевого самоврядування є деякі відмінності. Там є виконавчі органи і є виконкоми, які ухвалюють відповідні рішення. Виконкоми до кінця року продовжать свою роботу поки не буде обрано новий склад. Якщо відповідні сільські ради не мали виконком або з якихось причин вони припинять свою діяльність, відповідно голова ради буде здійснювати ці повноваження», - додала Кулікова.

Як відомо, якщо виникає проблема з розподілом майна при приєднанні громад до різних територій , голови громад між собою урегульовують це питання юридично і пропорційно робляться розрахунки.

Переглядiв: 1908