Що буде з головною площею Кіровограда (ВІДЕО)

24.03.2019 12:50
image

Уже фактично три роки міськрада ніяк не визначиться з проектом реконструкції головної площі обласного центру. Після невдалого проведення конкурсу на кращий  пам’ятник, в результаті якого переможця так і не обрали, влада міста нещодавно знову згадала про незадовільний стан центральної площі, але знову ж таки без конкретики. Чи збираються у мерії все-таки реконструювати даний міський об’єкт, з'ясовував медіапортал DOZOR.

«Треба визначити роботи щодо ремонту площі Героїв Майдану. Вона в критичному стані - будівельному, технічному -  і вимагає термінових робіт. Вікторе Анатолійовичу (начальник КП «Універсал-2005 Віктор Панішко – ред.), далекі ми ще до досконалості», - нещодавно звернувся до комунальників під час наради міський голова Андрій Райкович.

Утім керівник  КП «Універсал-2005» Віктор Панішко стверджує, що про ремонт площі наразі мова не йде.

«Головну площу ми не ремонтуємо. Там мають провести якийсь конкурс, який визначить, в якому вигляді буде реконструкція площі. Зараз не йде мова про її капітальний ремонт. Поточний ремонт ми виконуємо: десь плитку замінили, десь гранітну плиту на клей посадили. Але на даний час у нас немає плитки, яка там лежить, щоб ту, що зруйнувалася, замінити. Я не можу прокоментувати, яким чином буде відбуватися заміна цієї плитки», - говорить Панішко.

Натомість в міському управлінні архітектури та містобудування стверджують, що ескізи на проект реконструкції площі наразі в процесі створення. Головний архітектор міста Вадим Мездрін стверджує, що вже місяць активно над ними працює. Його проект передбачатиме реконструкцію фонтанів, заміну покриття та комунікацій тощо.

«Як відомо, у нас було оголошено конкурс на кращу пропозицію пам’ятного знаку на площі, а також реконструкції даної площі, було більше 10 учасників. Але, на жаль, жодна робота не посіла перше місце. Тому міським головою було надане доручення управлінню містобудування, щоб ми розробили та надали своє бачення реконструкції площі. Дані проектні пропозиції знаходяться на стадії розробки, найближчим часом ми їх надамо на обговорення громадськості»,  - пояснив Мездрін.

Проте, з огляду на процедуру, оновлену площу містяни побачать нескоро.

«Спочатку треба розробити передпроектні ескізні пропозиції, далі необхідно буде закласти кошти в бюджеті для безпосереднього виготовлення робочої документації, пройти експертизу, взяти дозвіл на виконання будівельних робіт. Також закласти кошти на саму реконструкцію, а вже потім виконувати безпосередню реконструкцію. Але якщо вже є відповідне доручення міського голови, то дану реконструкцію необхідно робити цього року, тому будемо намагатися в якомога коротший термін робити свою роботу», - додав Вадим Мездрін.  

Відомий у місті архітектор Віталій Кривенко вважає, що за рік одному управлінню самотужки такий об’єм робіт виконати дуже складно. Та й вцілому саму реконструкцію площі, на його думку, виконати впродовж короткого проміжку часу неможливо.

«Реконструкція проводиться за усталеним порядком. Конкурси бувають відкритими, закритими, закритими замовленими. У нашому місті провели відкриті конкурси. Тепер є повна можливість провести закритий – запросити фахівців кількох творчих груп, щоб вони працювали на задану тему. Зараз це право є у міськвиконкома. Під час минулого конкурсу результати визначили, але це не береться до виконання. У нас є творча група, яка зробила для міста дуже багато. У нас є фахівці. Ми ще три роки тому мали свій варіант, як реконструювати площу. Але конкурсу реального не було, нас поки ніхто не запрошував, а на замовний конкурс має прийти запрошення від тих, хто його започатковує», - пояснює архітектор.

Більш того Віталій Кривенко вважає, що, крім проекту реконструкції самої площі, необхідно змінити і стан будівель, які знаходяться поруч з нею. Мова йде про приміщення Кіровоградської ОДА та ТЦ «Барва». Однак за осучасненням - не втратити історії.

«Головна центральна площа міста – це основна площа міста з історією, яке змінювало назву. Немає такої людини в місті, яка б взяла і зробила все сама. Я вважаю, що ця площа має бути серйозно розробленою, підготовленою, над нею мають серйозно працювати фахівці і тільки потім треба взятися за реконструкцію. По-перше, треба  розглядати це місце як площу, а не місце, де ходять люди. Зараз є покриття і благоустрій, але це не можна назвати площею. Цей об’єкт – це все оточення, реконструкція всіх будівель. Площа формується оточуючою забудовою. І тоді паралельно з цим вирішується питання благоустрою, озеленення, встановлення пам’ятних знаків», - впевнений Кривенко.

Нагадаємо, у 2017 році у липні управління архітектури міськради оприлюднило варіанти проектів пам’ятного знаку на площі Героїв Майдану, але через критику громадськості було вирішено оголосити новий конкурс.  У результаті повторного проведення конкурсу переможця так і не обрали, натомість визначили двох авторів проектів, які посіли другі місця.  

Перший проект - архітектурно-скульптурна композиція у вигляді палаючої свічки, посеред якої зображено фігури учасників Революції Гідності, а над ними разом із полум’ям здіймаються душі їхніх побратимів. Другий проект - інсталяція із силуетами майданівців. За задумом автора, вона має бути прохідною, щоб зупинившись, кожен зміг себе відчути у центрі тих подій. Третє місце надали роботі «Площа для всіх і кожного», якою передбачено встановлення фігур, які відображають події Революції Гідності та створення багатофункціональних майданчиків на площі.  Автори проектів вже отримали по 20 тисяч гривень. 

 

  

Переглядiв: 3042