Тисячу старовинних пісень, серіал та колекція автентичного одягу: «Баба Єлька» оголосила старт потужних проєктів на Кіровоградщині

28.02.2024 12:31

Команда громадської організації «Баба Єлька» оголосила про початок роботи над потужними проєктами, які відтворять історію та культуру наших предків – жителів нашої області, які жили, творили та працювали 100 та більше років тому. Про це повідомила учасниця проєкту «Баба Єлька» Інна Тільнова сьогодні, 28 лютого, інформує медіапортал DOZOR.

Так, нині жителям області пропонують стати однодумцями та агентами баби Єльки. Місія «агента» полягає у тому, аби знайти старожилів, від яких учасниці «Баби Єльки» зможуть отримати інформацію про старовинні та автентичні традиції наших пращурів. Підтримало ідею Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

«Проєкти будуть максимально масштабними і комплексними. Це не лише експедиції, які ми проводили за власні ресурси і донати, які відбувалися в етнолабораторії «Баба Єлька». Це не лише записи, популяризація в соцмережах і публікації в ЗМІ. Це будуть чіткі культурні продукти, які ми презентуємо наприкінці проєкту.  Наприклад, створення 10- серійного серіалу Баба Єлька, режисером якої стане Катерина Мурована, першу серію якого ми сподіваємося випустити вже за кілька місяців», - розповіла Інна Тільнова.

До планів також входить і видавництво книги під назвою «1000 пісень Баби Єльки». І хоча за час роботи в експедиціях вже однозначно вдалося зібрати понад тисячу пісень, у нових експедиціях хочуть отримати нові старовинні пісні, які будуть накладати на музику.

«Всі ці 5,5 років ми записуємо неймовірну кількість старовинних пісень і записали їх вже більше тисячі. У рамках цього проєкту ми впевнені, що запишемо ще більшу кількість пісень, оскільки поїдемо у віддалені громади. Ми додамо його до тих тисячі пісень, що вже записали і хочемо видати книгу», - розповіла координаторка музичного напрямку проєкту Світлана Буланова.

Книга буде видана за наукової підтримки Інституту етнографії і фольклористики  Національної академії наук.

За словами Інни Тільнової, планується також пошиття повноцінної колекції одягу. Практика показує, що важливо не лише збирати інформацію про культуру та традиції області, а і впроваджувати це в сучасне життя. Не секрет, що збірка кулінарних рецептів «Смачна Кропивниччина», де зібрані рецепти страв наших прабабусь і бабусь, впроваджується не лише господинями вдома, а і у закладах громадського харчування області. Про те, як одягалися наші предки сто років тому, пересічним мешканцям області відомо досить небагато, але це можна виправити: дізнатися та навіть одягнути це вбрання.

«Вперше ми плануємо пошити колекцію одягу. Ідея проєкту не лише в тому, щоб щось збирати, а впроваджувати це в сучасне життя. Деякі наші кулінарні рецепти почали вже впроваджуються у сучасне життя. Зараз ми замахнулися на більше – на одяг. Наш науковий партнер – обласний краєзнавчий музей. Завдяки їхнім фондам ми можемо зрозуміти, який набір одягу був притаманний нашим предкам. Ми описали ці фонди разом з майстринею Наталією Колесник і зробили перелік одягу, який будемо відтворювати. Світлана Буланова буде координаторкою цього напрямку. До цього долучаться 6 майстерень на території області, вони будуть відшивати верхній одяг. Це не лише жіноче вбрання, а і чоловічий та дитячий», - розповіла Інна Тільнова.

Відтворювати планують не лише одяг, а і традиційні прикраси, зокрема, репліки на воскові та парафінові вінки для наречених, а також взуття. У планах організації – відтворити копії унікальних орнаментів на 3D принтері.  Усі бажаючі зможуть прийти в етнолабораторію, пройти майстер-клас та оздобити своє вбрання та текстиль. Також планують створити новий розділ на сайті «Баба Єлька», присвячених оцифруванню колекцій  музею. Крім цього, «Баба Єлька» також хоче видати альбом з вишивками традиційних сорочок, які зберігаються у фондах етнолабораторії організації.

Переглядiв: 537