Топ-3 рецепти млинців від кіровоградського кулінарного блогера (ФОТО)

14.02.2018 12:00
image

Нині українці святкують Масляну – останній  тиждень перед Великим постом. Традиційною стравою  у цей період, як відомо, вважаються млинці. Найсмачнішими рецептами з сайтом DOZOR поділилася відома у Кіровограді кулінар та автор кулінарної школи «Food Sсhool» Галина Артеменко.

1. Млинці кукурудзяні без муки

Якщо ви любите кукурудзяну кашу, в будинку закінчилося пшеничне борошно, а чарівним чином опинилася кукурудзяне, або вам просто хочеться млинців якихось не зовсім звичних - цей рецепт однозначно вам сподобається. Кукурудзяні млинці виходять дуже смачними. Вони не такі м'які, як пшеничні, а більш щільні. Через те, що білки кукурудзяної муки не утворюють клейковину, тісто потрібно постійно помішувати, тому що борошно осідає на дно. А для того, щоб млинці тримали форму і не розпадалися, я додаю в тісто трохи крохмалю.

Інгредієнти:

1 стакан молока;

1 стакан води;

1 склянка кукурудзяного борошна;

2 яйця;

2 столові ложки рослинного олії;

1 столова ложка крохмалю;

сіль, цукор - за смаком.

Як і для всіх млинців, принадність приготування: просто змішайте все міксером / блендером. Печіть їх, як звичайні млинці, але не забувайте змішувати тісто кожен раз, коли набираєте його для відправки на сковороду. Ці млинці, як маленькі сонечка, - такі жовті-прежелтие, а ще шалено ароматні!

image

2. Мереживні млинці на дріжджах

Можливо, це одні з найсмачніших млинців. Щонайменше для мене, тому що ці млинці неймовірно красиві, та ще до того ж пахнуть таким улюбленим мною домашнім хлібом, а, значить, теплом і затишним будинком.

Інгредієнти:

1, стакана теплого молока;

¾ склянки борошна;

2 яйця;

3 столові ложки рослинної олії;

20 грам свіжих дріжджів;

1 столова ложка цукру;

Щіпка солі.

Спочатку розчиніть дріжджі в половині склянки молока. Молоко повинно бути такої температури, при якій ви опускаєте пальчик в нього, і воно дуже приємно тепле, але ще не гаряче. Коли дріжджі почнуть грати і пінитися (10 хвилин), додайте молоко, що залишилося, яйця, сіль, цукор і борошно. Можна додати ванілін, але тоді чудовий хлібний аромат, на жаль, буде втрачено. Збийте тісто міксером або віничком, а потім введіть масло і збийте ще раз.

Потім я беру ще одну ємність, набираю туди теплу воду і ставлю в неї ємність з тістом, щоб вийшла тепла банька. Таким чином тісто буде краще підходити. Залиште тісто хвилин на 20-30. Але краще час від часу все ж на нього поглядати. Коли воно виросте, стане дуже повітряним і пінистим, це означає, що можна приступати до випічки.

Випікайте ажурні млинці на сухій сковороді. Вони абсолютно не прилипають, відмінно перевертаються. До таких млинців не хочеться ні сметани, ні меду, ні варення - така смакота.

image

3. Налисники

У мене дуже теплі стосунки з налисниками ще з самого дитинства: так уже повелося, що моя бабуся завела звичку робити тонну налисників і заморожувати їх про запас, і коли приїжджаєш в гості, завжди можна розраховувати на такий десерт.

Для таких млинців я роблю стандартне, універсальне млинцеве тісто. Але роблю його зовсім трохи рідині, щоб млинці виходили ще більш тонкими, майже прозорими.

Інгредієнти для начинки:

0,5 кг селянського домашнього сиру;

1-2 яйця;

Жменя промитого ізюма;

2-3 столові ложки цукру;

Трохи ваніліну.

Мені подобаються крихітні налисники. І я загортаю начинку не в цілий млинець, а розрізаю кожен на 4 частини. Виходять налисники розміром з палець - виглядає дуже мило. Після того, як налисники загорнуті, можна довести їх до «кондиції» різними способами: обсмажити на вершковому маслі на сковороді, трохи протушкувати в вершках з цукром. Мені найбільше подобається запікати їх в духовці, присипавши цукром і поклавши шматочок масла зверху. Я ставлю їх під найсильніший гриль на 10 хвилин - і виходить саме те: ніжна м'яка начинка і рум'яна оболонка.

image

Фото Галини Артеменко

Переглядiв: 4021