У Кіровограді хочуть запровадити соціальне замовлення

02.10.2017 13:48

У Кіровограді планують впровадити соціальне замовлення. Про це сайту DOZOR повідомили у обласному відділенні мережі ЛЖВ, інформує DOZOR.

За словами виконавчого директора Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Костянтина Данильченка, Глобальний фонд, який виділяв кошти на заходи соціального супроводу, догляду, підтримки та профілактики у рамках подолання епідемії  ВІЛ/СНІДу, наголосив, що фінансувати такі заходи він постійно не планує.

«Обласною програмою передбачені заходи соціального супроводу, зокрема, це забезпечення надання соціальних послуг дітям, яких торкнулася епідемія ВІЛ, та забезпечення надання соціальних послуг ВІЛ-інфікованим дорослим за їх особистими зверненнями. Чому важливі заходи соціального супроводу? Тому що медичні працівники  надають медичну допомогу, яка полягає у призначенні лікування і безпосередньо самому лікуванні. Однак у зв’язку із стигмою, дискримінацією, тяжким матеріальним становищем людей, яких торкнулася епідемія ВІЛ/СНІДу, такі люди «зникають» і не приходять у СНІД-центр за лікуванням. У цьому напрямку працює наша організація. Ми консультуємо клієнтів щодо особливостей хвороби, призначення АРТ, допомагаємо у проходженні аналізів, в оформленні інвалідності, надаємо представництво інтересів, сприяємо в отриманні ліків цим пацієнтам, адже деякі з них живуть у віддалених районах, не у всіх є змога приїхати і отримати ліки», - зазначив Данильченко.

За інформацією, у Львові і Сумах місцева влада уже фінансує такі заходи через закупівлю соціальних послуг.

«Соціальна послуга вона, безсумнівно, потрібна. Питання у складності. Потрібно розуміти, що сама галузь зараз недофінансована базово у медичній допомозі. Тут не можна розділити пріоритети, що важливіше. Для когось важливіший, можливо, соціальний супровід, а не лише технічні маніпуляції, виконані медичними працівниками, які входять у протокол лікування, а на цьому не завершується ні лікування, ні одужання пацієнта. Але все одно потрібно шукати механізми і фінанси в тому числі, щоб поступово залучати цей елемент, оскільки без нього не можливе повне одужання або сприйняття тієї проблеми і життя в подальшому із виявленням якоїсь хронічної хвороби. І це зрозуміло, оскільки не завершується лікування тільки на спілкуванні чи надані медичної допомоги. Зараз узагалі з’явилася дефініція і є чітке роз’яснення того, що медична послуга - це не лише медична допомога, а весь комплекс заходів і всіх дій медичних і не медичних працівників, які впливають і приводять до одужання чи покращення здоров’я самого пацієнта. Тому, безумовно, ми не можемо не підтримувати, розуміючи, що сприйняття галузі охорони здоров’я йде на результат», - розповів директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

 

Переглядiв: 788