У колишньому реальному училищі презентували книгу про Єлисаветград 1918 року (ФОТО)

02.11.2018 08:57
image

В інженерному коледжі відбулася презентація книги «Таємниці «Байгорода»» про єлисаветградське повстання 1918 року. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

«Таємниці «Байгорода»» - видання унікальне, літературно-історично-краєзнавче. В основі, звичайно, повість Юрія Яновського «Байгород», написана у 1927 році. Тут вона опублікована в авторському варіанті, без подальшої цензури. 

У 1918-му Яновському було 16, він навчався у реальному училищі і був свідком, а може навіть учасником, повстання Єлисаветграда проти анархістів Марії Нікіфорової.

У його «Байгороді» Єлисаветград впізнати легко: Балка, Ярмаркова гора, заводські приміщення, повз які мають проїхати анархісти дорогою до вокзалу, назви вулиць і т.п. В принципі, сьогодні, коли ми вже добре знаємо історію єлисаветградського повстання, те, що Яновський описує саме ці події, навіть сумніву не викликає. Але, за словами редактора видання Богдана Стасюка, багато років краєзнавці не звертали уваги на цю повість. Він сам зацікавився нею 11 років тому, прочитавши її в рамках інститутської програми, і впізнавши в описах рідне місто.

«Ми, байгородці, ніколи не любили тимчасової влади, себто всіх тих, що, зайшовши в гості, хотіли покласти на нас свої носилки, повісити на нашу вішалку шинелю і кобуру нагана. Ні, їм доводилось у нас спати в передній, не знаючи, хто їх розбудить ранком. А згадуючи, що ми - місто величеньке, звиш півсотні тисяч, легко поставити крапку: кожна така влада мала з нами клопіт».

Презентоване видання містить не тільки саму повість, але й опис тодішніх подій від історика Юрія Митрофаненка та краєзнавця Максима Сінченка, пояснення літературознавців Володимира Панченка та Ярини Цимбал, а також багато справжніх таємниць. Звідки, наприклад, взялася назва «Байгород». Виявляється, вона зустрічалася в літературі і до Яновського: «жай-город, рай-город, горностай-город, бай-город, вовремя-засыпай-город» - знаєте звідки це? Або головний герой Кіхана – хто був його прототипом? А був! Реальний «реаліст» Шура Козінцев, знайомий Яновського, доля якого дивовижним чином збігається з долею Кіхани

Тож те, що презентація книги відбулася у колишній домовій церкві реального училища, де разом навчалися Яновський і його Кіхана, – дуже символічно. Взагалі презентація була дуже атмосферною. І цю атмосферу створював не тільки сам зал, не тільки колектив авторів, кожен з яких розповів про свій шлях до «Байгороду», але й учениці музичної школи № 1, які грали твори українських композиторів початку ХХ століття. Та й сама книга видавництва «Імекс- ЛТД», якщо можна так сказати про книгу, дуже атмосферна – кольору сепії, як старі фотографії, з єлисаветградським залізничним мостом на обкладинці та старовинними фотокартками з колекції Юрія Тютюшкіна. Тримати її в руках, гортати, читати, розглядати дійсно приємно.  

Книгу можна придбати в магазині «Професіонал» (вул. Декабристів, 24).  

image
image
image
image
Переглядiв: 1049