У кропивницькій етнолабораторії презентували виставку вишитих сорочок (ФОТОРЕПОРТАЖ)

18.05.2023 12:13

В обласному центрі в етнолабораторії «Баба Єлька» презентували виставку сорочок сьогодні, 18 травня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

На виставці представили понад півсотні традиційних сорочок, притаманних Кіровоградщині, а також створених в інших областях держави. Усі експонати належать етнолабораторії «Баба Єлька» та приватним колекціям.

«Наша постійна гостя Дар’я родом з Маріуполя подарувала нам одну з сорочок – дитячу, або як її називають «льоля». Вона дуже рідкісна. Ця сорочка не з Кіровоградщини. Дар’я викупила її за свої кошти та подарувала нам до Дня вишиванки. Це такий гарний знак, який пророкує те, що ми скоро зберемо колекцію дитячого одягу. Ця льоля створена приблизно 1988 року. Тут є три різні техніки вишивки, що свідчить про те, що майстриня доклала багато зусиль, щоб створити цю сорочку. У нас також є сорочка з села Цвітне, яка належала жительці 1880 року народження», - кураторка виставки Світлана Листюк.

Також під час заходу презентували дитячий альбом-розмальовку, який створили для того, щоб долучити дітей до традиційної культури.  Для розмальовки обрали сорочку, яку знайшли на смітнику. Вона створена в дуже цікавій техніці та має особливу енергетику.  На сторінках розмальовки можна побачити квіти, які відтворені на цій сорочці.

«Я недавно живу у Кропивницькому. Випадково йшла вулицею і побачила вітрину. Зазирнула, було зачинено. І я не наважувалася постукати. Декілька разів я просто проходила повз та думала: «Як цікаво побачити, що ж там всередині наживо». Я дізналася, що вишиванки в етнолабораторії можна не лише побачити, але й доторкнутися до них та вивчити стиль вишивки і таке інше, була дуже здивована. Ця етнолабораторія продукує якесь нове мистецтво. Зараз я готую повну схему для вишивання, щоб можна було відшити сорочку за зразком старої, автентичної», - розповіла гостя етнолабораторії Дар’я.

Також в етнолабораторії пройшов майстер-клас із вишивки подолу традиційної сорочки Кропивниччини.

Переглядiв: 1183