У Кропивницькому збільшилася кількість інсультів

01.11.2019 07:38

В обласному центрі цього року зареєстрували збільшення випадків інсульту серед населення. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в управлінні охорони здоров’я.

Так, торік зафіксували 911 випадків інсульту, із них геморагічний інсульт 118 та 793 – ішемічний. За 9 місяців 2019 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року відмічається збільшення кількості хворих з інсультом з 676 до 725, показник поширеності складає 37,5 на 10 тис. дорослого населення, зменшилася кількість хворих на інсульт з гіпертонічною хворобою з 554 в 2018 році до 397 хворих в 2019 році, показник поширеності складає 20,8 на 10 тис. дорослого населення.

Це пояснюється великим розповсюдженням і збільшенням кількості хворих з факторами ризику розвитку інсульту, а саме: гіпертонічною хворобою, ішемічною хворобою серця з порушенням ритму, цукровим діабетом, курінням, вживанням спиртних напоїв, порушенням харчування, зменшенням фізичного навантаження, психоемоційними навантаженнями, стресовими ситуаціями та інше, а також постарінням населення, недотриманням здорового способу життя, низькою прихильністю хворих до лікування (постійного і адекватного лікування гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця та інших хвороб). Близько 30-40% хворих постійно і адекватно приймають ліки, інші приймають періодично, є категорія хворих, які легковажно ставляться до свого здоров'я, не виконують рекомендації лікаря, не дотримуються здорового способу життя. Все це підвищує ризик інсультів, в тому числі і в молодому віці.

Довідково:

Інсульт - це гострий стан розладу здоров'я, який характеризується і проявляється порушенням функцій головного мозку. Найбільш важливі ознаки інсульту: раптова слабкість, заніміння, параліч половини тіла або тільки руки, ноги, раптовий головний біль, раптове порушення чіткості зору, раптове порушення мовлення, раптове запаморочення, втрата координації рухів, нудота, блювота. У таких випадках необхідно терміново звернутися до лікаря. Швидке звернення за медичною допомогою надає можливість терміново обстежити хворого, діагностувати інсульт і провести найбільш ефективні методи лікування.

У місті функціонує система надання медичної допомоги хворим з інсультом:

догоспітальний етап - медичну допомогу надають лікарі-невропатологи, дільничні терапевти, сімейні лікарі та лікарі швидкої медичної допомоги;

госпітальний етап - включає в себе лікування у відділенні гострої судинної неврологічної патології для хворих з порушенням мозкового кровообігу (інсультне відділення) комунального закладу "Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги", де надається сучасна спеціалізована медична допомога хворим. Відділення забезпечене сучасною діагностично-лікувальною апаратурою, кваліфікованим персоналом

На теперішній час існують рекомендації по ефективній профілактиці інсульту, якими користуються лікарі. Доведено, що правильно підібрані лікарські засоби та не медикаментозні методи профілактики, які доповнюють один одного, суттєво впливають на ризик розвитку інсульту. Важливу роль упрофілактиці інсульту перед усім відіграє здоровий спосіб життя, ефективне і адекватне лікування підвищеного артеріального тиску, який повинен бути на рівні 140/90 мм рт.ст. і нижче, а у пацієнтів з цукровим діабетом - 130/80 мм рт.ст., виявлення і корекція рівня холестерину, лікування цукрового діабету, припинення або скорочення кількості викурених цигарок в день, скорочення вживання алкоголю або припинення вживання зовсім, доступні фізичні навантаження (щоденні прогулянки пішки не менше 30 хвилин – оптимальний вид фізичного навантаження).

 

 

Переглядiв: 885