Урбаністи про те, як зменшити кількість реклами у Кропивницькому (ВІДЕО)

09.06.2020 13:50

Громадська організація «Urban.Krop» розглянула одну з низки проблем обласного центру –  сіті-лайти, вивіски та аудіореклама, а також порадила, як вирішити проблему. Про це повідомив урбаніст Дмитро Бабак у Телеграм-каналі ГО, інформує медіапортал DOZOR.

«Гігантські вивіски, сіті-лайти, розтяжки, білборди заполонили майже увесь простір. Через це ми вимушені поглинати нескінченні гасла, цінники та лозунги замість того, щоб замислитися про дійсно важливі речі. Наприклад, будинок взуття стоїть у самому центрі міста, але замість того, щоб ми з вами насолодилися його архітектурними формами, ми бачимо виключно вивіски на усіх поверхах, банери та рекламу у вікнах. Вони закривають фасад на першому поверсі. Схожа ситуація майже з усіма будівлями навколо. І не дивно. Підприємці зацікавлені у тому, щоб їх бізнес було видно», - розповів Дмитро Бабак.

За словами урбаніста, навіть навпроти міської ради цілий рекламний коридор: з одного боку через кожні 10 метрів суцільні сіті-лайти, а з іншого – хаотичні вивіски та реклама на фасадах. Також є і аудіореклама.

«Це далеко не поодинокі випадки. Фасади будинків спаплюжені рекламою і вивісками майже у кожному районі міста. Але якщо вийти за центр можна побачити іншого монстра – білборди. Яскравий приклад – перехрестя вулиць Вокзальної та Соборної. Це одне з найбезпечніших перехресть міста. У цьому році тут вже була потрійна ДТП, а торік неодноразово збивали пішоходів. Вулиці мають по чотири смуги, рух інтенсивний і вимагає значної уваги водіїв, але за увагу на цьому перехресті борються десятки білбордів, банерів і вивісок. Однак були у нас і спроби упорядкувати зовнішню рекламу, зокрема, на вулиці Великій Перспективній. Наприклад, у 2015 році міська влада розробила окрему програму для неї, але вона передбачала аж 97 сіті-лайтів та 2 білборди», - пояснив Дмитро.

Як стверджує Бабак, кількість реклами збільшується не лише на цій вулиці. Щороку додається близько сотні рекламних об’єктів. Наприклад, у 2017 році їх було 1096 у 2018 – 1177, а у 2019 вже 1279 одиниць. Проблема не лише у кількості, а й у сумі коштів, що отримає міський бюджет.

«Кількість коштів, що отримує міський бюджет близько 2 мільйонів гривень на рік. Це близько 9 гривень на кожного жителя. Вдумайтеся, за ці 9 гривень ви змушені цілий рік дивитися на білборди, розтяжки, банери, сіті-лайти та слухати аудіорекламу. Ви не можете насолодитися виглядом міста чи навіть спокійно пройти по вулиці. Ви змушені проходити зруйновані клінбокси, сіті-лайти та бетонні основи білбордів, які час від часу ще можуть впасти просто вам на голову. Політика міськради повинна бути рішуче направлена на скорочення їх кількості. Це можна зробити шляхом збільшення вартості за розміщення рекламних конструкцій, а також збільшення мінімальної дистанції між ними», - пояснив урбаніст.

Слідкувати за діяльністю громадської організації можна у ФейсбуціІнстаграмі та Телеграмі.  Нове відео щодо проблем Кропивницького вийде наступного тижня.

Переглядiв: 711