«Весна, квіти… і жінки»: Кропивницька художниця Аліна Ліндау стала співавторкою виставки у Музеї Мистецтв (ФОТО)

16.03.2024 19:16

 Кропивницька художниця Аліна Ліндау (Давиденко), яка торік презентувала свої роботи в інтернаціональній виставці в Римі, представила картини на тематичній виставці в Музеї Мистецтв у Кропивницькому. Виставку «Весна, квіти… і жінки» презентували з нагоди Міжнародного дня прав жінок. Про те, чому присвячені її роботи на виставці, та над чим працює нині художниця – дізнавався медіапортал DOZOR.

- Весна - пора розквіту та відновлення. І низка ваших робіт , присвячені красі. Які ваші роботи у новій виставці в Музеї Мистецтв можна побачити?

-  Хороше поєднання - відновлення та краса. Думаю, що в цей важкий час відновлення та все, що стоїть за цим поняттям, надзвичайно актуально. Це і розвиток українського кіно, музики, поезії та мистецтва. Адже культура – це ідентичність народу. На виставці в Музеї Мистецтв представлені п’ять моїх картин , які ми обрали разом з кураторкою Іриною  Лягул. Всі картини про жіночність , красу та внутрішню силу. Для мене особисто центральна робота є картина, де зображений жіночий образ з палаючим серцем: це про жіночу енергію, якою ми ділимося, і якою ми надихаємо інших,  - пояснює Аліна Ліндау.

-  Чи згодні ви з твердженням, що мистецтво лікує?

- Так, я з цим згодна. Як казала відома журналістка: «Залучення до мистецтва - свого роду лайфхак» . І в нього є низка переваг. Мистецтво дає відпочинок від стресу у побутовій метушні. Також воно знищує страх самотності, адже заповнює вільний час настільки, що ви не відчуваєте потреби у комусь. Мистецтво – притягує до вас творчих людей. Ваше коло спілкування обов’язково вийде на нові обрії і ви зможете проводити час цікаво за будь-якої погоди та обставин. Проводити час на виставці – набагато продуктивніше, ніж в ресторані. І, звісно, мистецтво покращує комунікацію, розширює свідомість та допомагає пошуку інтуїтивних рішень. Найголовніше – це те, що мистецтво є найкращою інвестицією в себе та свій саморозвиток, - констатує мисткиня.

-  Скажіть, будь ласка, чи працюєте над новими вашими творами, та якій тематиці вони будуть присвячені?

- Сьогодні я продовжую працювати та рефлексувати на тему війни . Нові роботи будуть присвячені трансформації та повсякденності в реаліях повносмаштабного вторгнення, - зазначає художниця.  

Виставка «Весна, квіти… і жінки» актуальна для перегляду в Музеї Мистецтв протягом наступних трьох тижнів. Музей Мистецтв знаходиться за адресою: вулиця Велика Перспективна, 60.

Довідково:

Аліна Ліндау – художниця, яка має українсько-естонське коріння. Навчалася в Європейській школі дизайну в Києві. Свою першу виставку відкрила в 2014 році. У питаннях колористики своїх картин художниця використовує: Теорію швейцарського психолога Макса Люшера «Про вплив кольору на психологічний та фізичний стан людини», а також теорію Зцілення кольором Теда Ендрюса.

Під час художньої практики мисткиня досліджує низку соціально важливих тем. Зокрема, тему жіночності в концепції фемінізму, її чуттєвих проявів та поєднань із природою,  використовуючи уточнені жіночі натури, емоційні портрети та двозначну жіночу міміку, що занурює глядача в роздуми, особливих людей та дітей з аутизмом, питання їх соіцалізації та взаємодій з навколишнім світом.  

Художниця створює картини та інсталяції за допомогою спільної творчості, для максимальної емоційної та когнітивної емпатії.

Аліна Ліндау висвітлює у художній практиці також і вічні теми кохання та взаємовідносин двох статей.  На основі досліджень професора клінічної психології Сью Джонсон, де : «Відносини - це душевна близькість і внутрішня потреба будь-якої людини в безпечній емоційній прихильності...».

Переглядiв: 634