«Вільні метелики» від культурного фронту: Неординарну історію про кохання презентують у театрі Кропивницького (ФОТО)

14.02.2023 10:14

Театр Корифеїв у Кропивницькому – місце, де працюють активні та творчі особистості.  Культурний фронт працює на перемогу! Саме так охарактеризував свою роботу новий очільник театру В’ячеслав Вандрашек. Саме зараз створюється новий репертуар, опрацьовуються нові вистави. І ось, одну, романтичну, до прем’єри побачив медіапортал DOZOR.

Про те, як працює театр в умовах війни, розповів керівник театру.

«У театрі багато роботи, тож спокій нам тільки сниться. Ми будемо спокійні, коли в театрі завжди будуть аншлаги, коли у нас буде оновлена репертуарна політика, і найголовніше: коли закінчиться війна. Зараз ми працюємо над тим, щоб дати кожному кропивничанину та тимчасово переміщеній особі (я сам ВПО – ред.) знайти себе в театрі. Побачити на сцені не тільки комедію, а вистави інших жанрів. Зараз, коли ми втрачаємо цвіт нації, маємо показувати драми, оскільки ми повинні пам’ятати, що не так далеко точаться бої. Нас називають культурним фронтом, і з першого дня роботи на посаді очільника театру я про це говорю. Вже 24 лютого відбудеться презентація нової програми «Україна понад усе». У заході візьме участь весь склад театру, а також заслужений артист України Сергій Михайловський та народна артистка Україна Олена Галл-Савальська. Вони нещодавно приїхали з Херсону та працюватимуть з нами пліч-о-пліч», - розповів В’ячеслав Вандрашек.

Крім потужної патріотичної програми, керівництво театру знаходить місце і романтиці.  Вистава «Вільні метелики» за п’єсою Леонарда Герша приурочена до Дня закоханих. Це історія про справжнє кохання романтичної та неординарної дівчини і хлопця із заможної родини. Але є одне «але» - хлопець сліпий від народження, до того ж, його надто опікає матір – відома авторка книг.

«Ми з режисером – постановником Сергієм Курчевим довго обирали п’єсу. Але коли я прочитав п’єсу «Вільні метелики», вона мені дуже запала в душу. У головній ролі – сліпий хлопець. І, як актор, можу сказати, що зрячому дуже складно зіграти сліпого. Тож на актора (Валерій Ланецький – ред.) покладена дуже велика відповідальність. Плюс акторка, яка зіграла його кохану (Дарія Ярошенко – ред.), дуже довго працювала над роллю. Все це – під час тривог, сирен, і діючий репертуар театру ніхто не скасував. Сама задумка режисера мені дуже сподобалася. 14 та 15 лютого – маємо аншлаги на цю виставу. На 16 лютого – теж вже майже немає місць, тому бажаючі зможуть побачити її вже у березні», - ділиться очільник театру.

«Ця історія кохання – дуже символічна. Адже воно не має меж. Історія про те, як доволі розбитна дівчинка закохалася в сліпого хлопця, є трохи незвичною. Це вистава про те, що в житті є дива, які нас спонукають до того, щоб жити, кохати, творити», - додав В’ячеслав Вандрашек.

На питання, що потрібно для того, щоб у театрі Кропивницького завжди були стовідсоткові аншлаги, очільник театру відповідає без затримки: «Щоб працювати в театрі, його треба любити».

«Потрібно цілодобово працювати, жити театром. Я завжди казав: «Щоб працювати в театрі, його треба любити». В умовах війни бути менеджером складніше. Але я ще і художній керівник. Тому я, як менеджер думаю про те, як певний продукт доносити до глядачів. А як художній керівник маю серед 100 п’єс обрати одну, яка потрапить у ціль і донесе ту думку, яку зараз Театр Корифеїв хоче донести до глядача. Після кожної вистави ми говоримо нашим захисникам «Дякуємо». І після Перемоги України нам буде, що показати нашим героям», - підсумував очільник Театру Корифеїв.

Переглядiв: 3588