Хвороба Ньюкасла: на Кіровоградщини обробили майже 55 тисяч голів птиці (ФОТО)

27.02.2023 11:15

На Кіровоградщині фахівці Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини здійснили дворові обходи та вакцинували птахопоголів’я проти хвороби Ньюкасла. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у Держпродспоживслужбі області.

Профілактичними заходами охопили території Кетрисанівської, Гурівської, Дмитрівської, Суботцівської, Аджамської, Великосеверинівської, Катеринівської, Первозванівської, Соколівської, Компаніївської, Новгородківської, Олександрівської та Устинівської громад. Всього обробили 54 700 голів птиці.

Проводення своєчасної імунізації з використанням вакцини – єдиний спосіб захистити птахопоголів'я від хвороби Ньюкасла, яка характеризується ураженням органів дихання, шлунково-кишкового тракту і центральної нервової системи. Економічний збиток від хвороби може бути досить значним, що зумовлено високою захворюваністю нещеплених птахів (серед курчат до 100%) і летальністю (від 60 до 90%).

В ході здійснення протиепізоотичних заходів ветлікарі спільно зі спеціалістами Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області проводять з власниками птахопоголів’я роз’яснювальну роботу щодо профілактики інших інфекційних хвороб, зокрема грипу птиці, який несе небезпеку і для людей.

Враховуючи те, що ризик занесення збудника з дикими перелітними птахами існує постійно, найефективнішими заходами мінімізації ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання закритого режиму утримання як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання та загибелі – оперативне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів;

інформувати територіальний підрозділ ветеринарної медицини Держпродспоживслужби про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів, а також повідомляти про випадки захворювання та загибелі птахопоголів’я;

на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду та проведення ветеринарно-профілактичних обробок;

утримувати різні види птиці окремо;

не допускати сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці;

зберігати корми для годівлі птиці в недоступних для дикої птиці місцях;

проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

здійснювати ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

У разі появи ознак захворювання чи незвичної поведінки птиці, у випадку її масової загибелі необхідно терміново сповістити установу ветеринарної медицини у вашому населеному пункті. Контакти за цим посиланням.

Переглядiв: 1292