Як обігріти місто: Команда Стрижакова презентувала сучасну програму

04.12.2018 14:50
image

Представники Муніципального бюро громадського діяча Артема Стрижакова представили програму децентралізації та розвитку системи теплозабезпечення на 2019-2021 роки під час прес-конференції вчора, 3 грудня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, причиною розробки такої програми став низький рівень надання послуг з централізованого опалення, розбалансування системи теплопостачання та відсутність ефективних кроків міської влади щодо вирішення проблем, які виникають в місті після початку опалювального сезону впродовж багатьох років.

За словами громадського діяча Артема Стрижакова, показовими ситуаціями, які говорять про існуючі проблеми, є пориви тепломереж, ліквідація яких потребує розриття інколи зовсім нового асфальтного покриття.

«Ситуація з опаленням критична, це очевидно. Міська влада виділяє значні кошти на ліквідацію поломок та на роботу теплогенеруючих підприємств, труби рвуться, асфальт доводиться стелити двічі. Як приклад – вулиця Чорновола, яку цього року відремонтували, але, на жаль, вже тричі розривали. Журналісти запитували у колишнього керівника управління ЖКГ Віктора Кухаренка щодо даної ситуації, він заявив, що труби під дорогою комунальні і з підприємством КП «Теплоенергетик» питання вирішиться. Але вже було три пориви, дороги немає і це є свідченням бездарного використання коштів», - констатує Стрижаков.
image

Важливою причиною неефективності сучасної системи теплопостачання є, безумовно, зношеність труб та котлів, які при термінах експлуатації – 15-20 років, працюють вже майже півстоліття. Модернізувати існуючу мережу нереально. Це коштуватиме близько 3 млрд грн.  У місті 150 кілометрів теплових мереж, теплове ж підприємство за рік змогло відремонтувати   лише 720 метрів труб.

Детальне вивчення даної  проблеми стало поштовхом для ознайомлення з досвідом її успішного вирішення в інших містах. Зокрема, Нікополі, Первомайську, Марганці тощо.

image

За словами координатора проекту Муніципального бюро Ігоря Саєнка,  підприємство «Теплоенергетик» забезпечує теплом 389 будинків, з них близько 200 житлових. Розбалансованість системи теплозабезпечення складає близько 63-65%.  Сумарне завантаження потужностей складає лише 24%. Заборгованість підприємства складає  225 мільйонів гривень станом на жовтень. А з 2012 року в підприємство було інвестовано більше 170 мільйонів гривень – коштів платників податків.  Тягарем для міста стане і ДП «Кіровоградтепло», яке міська влада зараз повертає до комунальної власності, беручи на плечі  борги у розмірі 118 мільйонів гривень.

Єдиний спосіб вирішення існуючої міської проблеми – децентралізація системи опалення, яка передбачає перехід усіх об’єктів міста на індивідуальне опалення. Власне, це і пропонує сучасна програма, розроблена Муніципальним бюро Стрижакова.

«Всі квартири або будинки в цілому мають переводитися на індивідуальну систему опалення. На всіх об’єктах бюджетної та комунальної сфер – школи, лікарні, дитсадки мають будуватися міні-котельні. Як показує практика, ця система дозволяє людям отримувати якісну послугу і регулювати тепло, температурні режими за менші кошти», - розповідає Артем Стрижаков.
image

Фахівець з енергоефективності Євгеній Новосьолов пояснює, що серед видів палива, які пропонується використовувати в рамках програми – газове, тверде (вугілля, пелети з біовідходів тощо), електроенергію за «нічним» тарифом, а також використання теплових насосів. Втім, для кожного об’єкту вид опалення необхідно обирати індивідуально.

«У Нікополі та Первомайську, наприклад, для опалення закладів бюджетної сфери використовують електричну енергію за «нічним» тарифом, користуються накопичувальними ємностями, приміщення опалюються рівномірно.  Ще одне джерело тепла,  яке ми продовжуємо вивчати, - теплові насоси. Це сучасне технологічне рішення, але немає досвіду його впровадження, можливо, в майбутньому цим методом можна буде скористатися для опалення об’єктів», - пояснює Євгеній Новосьолов.
image
«Що в результаті місту дасть реалізація цієї програми? В першу чергу, якість. Впровадження нових технологій забезпечить якісним теплом квартири городян, лікарні, садочки, школи і т.д. По-друге - дасть економію, - говорить Артем Стрижаков. - Люди платитимуть менше. Кожен для себе зможе вирішувати як, коли і скільки опалювати своє житло, щоб зекономити. Звичайно ж, реалізація програми заощадить кошти міського бюджету - більше не потрібно буде виділяти сотні мільйонів на збиткові теплові підприємства і нескінченні ремонти комунікацій. Навіть навпаки, можна отримати прибуток від зношених тепломереж. Наприклад, Нікополь, здавши їх на металобрухт, поповнив міський бюджет на 8 млн грн».

За інформацією, під час найближчої сесії міської ради представники Муніципального бюро представлять програму децентралізації та розвитку системи теплозабезпечення міським управлінцям та депутатам.

Переглядiв: 941