Як пройшов перший Муніципальний громадський форум «Перспектива міста 2020» у Кропивницькому 

25.08.2020 10:29
image

В обласному центрі відбувся перший муніципальний громадський форум «Перспектива міста 2020», під час якого експерти висвітлювали ключові проблеми Кропивницького, які, на жаль, міська влада не вирішила за п’ять років каденції. Зібрання за участю громадськості, активістів, військових відбулося у День Незалежності України вчора, 24 серпня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, захід  відбувся  на території Набережної, яка вже стала своєрідним символом бездіяльності та безгосподарності теперішньої міської влади. На захід запросили експертів у різних, важливих для життєдіяльності міста сферах: економіки, ЖКГ, культури, права та інших.

Першим до учасників форуму звернувся лідер партії «Перспектива міста» Артем Стрижаков, який зазначив важливість якісного менеджменту для розвитку обласного центру. Стрижаков констатує: наразі місто працює за принципами 90-років минулого століття, хоча наразі вже ХХІ . У якості прикладу він навів дороги, які ремонтуються декілька разів на рік через неякісне покриття та застарілі комунікації а інші.

«Наше місто чекає системних змін. Зараз воно живе по методу латання дір та ручного управління, тоді як потрібні сучасні технології  і якісний менеджмент. Наше місто відстало від інших обласних центрів подекуди на 10-15 років. Чи це справедливо? Кожен заслуговує жити в принципово іншому Кропивницькому, де є перспективи для наших дітей, адже коли молодь виїжджає -  місто вмирає, де справедливо розподіляються міські кошти, а не йде дерибан мільйонів, де міська влада думає про простих людей , а не лише про обраних. Команда «Перспективи міста» знає, як зробити наш обласний центр містом 21 століття: некорумпованим, безпечним і  просто гарним», - звернувся Артем Стрижаков. 
image

Артем Стрижаков констатує: великою перешкодою на шляху розвитку міста є несправедливий розподіл бюджету. Несправедливим є і те, що кошти міста спрямовуються в казну інших міст, а також те, що замовлення на тендерах отримують одні й ті ж підрядники, які є наближеними до міської влади.

«І таких прикладів безліч. Взяти той же транспорт. Добре, що в місті з'явилися нові автобуси і тролейбуси? Добре. Але давайте подивимося, який підхід лежав в основі транспортного оновлення інфраструктури міста. На місто накинули 282 млн. гривень боргів для закупівлі автобусів та тролейбусів. По суті - наше місто загнали у велику боргову яму. І цей величезний борг ще й з відсотками тепер будуть віддавати наші діти. Виходить, проблема з великим громадським транспортом частково вирішилася за рахунок створення іншої великої проблеми», - наводить приклад лідер «Перспективи міста».
image
image
image

Ще однією загальновідомою ключовою  проблемою є стан центральних місць обласних центрів та великих міст. У Кропивницькому – це Набережна та головна площа міста. За словами лідера «Перспективи міста», ці дві візитівки нашого міста виглядають неначе після стихійного лиха. І це попри те, що існують проекти по відновленню і Набережної, і головної площі Кропивницького. Усі вони написані командою активістів «Перспективи міста».

Місцева влада не змогла повноцінно вирішити жодну з глобальних проблем Кропивницького, навіть не зважаючи на запропоновані готові програми від команди Стрижакова. Мова йде про програми, які стосуються децентралізації системи опалення, розвитку зручної транспортної інфраструктури, гуманного вирішення проблем з безпритульними тваринами, реконструкції Набережної, боротьбі з рослинами-алергенами та інші.  Такі невирішені проблеми  не перекрити  тролейбусами або ЦНАПОм.

«Ми давно розробили проекти по відновленню Набережній і центральної площі міста, в яких чітко прописано як провести реконструкцію і звідки взяти кошти, щоб для міста це було необтяжливо, - говорить Артем Стрижаков. – Очевидно, що в місті потрібно повністю змінити підходи до організації міського життя. І ключовим принципом має стати справедливість. Умови життя в нашому обласному центрі повинні ставати гідними для кожного простого городянина».

Перед присутніми також виступила виконавчий директор Культурно-мистецького фонду «Перспектива» Олександра Ткаченко, яка зробила акцент на культурних досягненнях та проблемах обласного центру. Це – проведення некомерційного дитячого та молодіжного Міжнародного фестивалю пісню і танцю «Об’єднаймо дітей мистецтвом», яке проводиться вже 12 років і стало традиційним масштабним святом для кропивничан, встановлення трьох національних танцювальних рекордів, піклування про культурне дозвілля містян пенсійного віку – проект «Мистецтво поряд», завдяки якому містяни зможуть відвідати філармонію, театр, а також низка інших проектів, які стосуються мистецтва, культури, спорту.

Водночас Ткаченко наголосила на проблемі відсутності Палацу культури у місті, в той час як подібні заклади є у кожному обласному центрі України.

«Ще нещодавно у мікрорайоні Балашівка у нас був районний будинок культури, який був на балансі Кропивницької районної державної адміністрації Він і зараз залишається на балансі РДА, однак вже не фінансується, він зачинений і його працівники залишилися без роботи. Ми неодноразово зверталися до міської ради, до міського голови взяти на баланс цей будинок культури, адже всі ми з вами розуміємо, що місту це необхідно: треба, щоб діти мали можливість показати свої концерти, свята, заходи. Це ж саме стосується молоді. Тому я вважаю, що ми маємо задавати питання, наскільки справедливо, що в нашому місті немає місця для молоді та дітей», - констатувала Олександра Ткаченко.
image
image

Урбаніст,голова ГО «UrbanKrop» Дмитро Бабак закцентував увагу присутніх на загальноміські проблеми, які стосуються комфорту та доступності міста для усіх його жителів.

«За останні 5 років ми разом із командою побували у багатьох українських містах. Ми зібрали передові технології і досвід успішного міського менеджменту. І головна відмінність найкомфортніших українських міст – це те, що в них є стратегія розвитку і конкретний план дій та громада міста, яка долучається до розробки цього плану, - каже Бабак. – У нас пріоритети міського розвитку перевернуті з ніг на голову. Немає жодної стратегії розвитку, все відбувається стихійно та неконтрольовано. На клумбах ставлять кіоски, на Набережній досі стоїть незаконний кіоск, так само ремонтуються тротуари – за залишковим принципом».
image
image

Про реалізацію економічно правильної стратегії щодо міського бюджету розповіла кандидат економічних наук Ірина Загреба, яка запропонувала найбільш ефективні підходи щодо формування використання та збільшення  міського бюджету – наприклад, підвищення рівня доходів населення міста призведе до надходження податків до міського бюджету та зростання інших податків, наприклад, підакцизного. А також Загреба зазначила, що розвиток комунального виробництва, а не просто здача міського майна в оренду, дало б отримання безпосередньо в бюджет Кропивницького за рахунок муніципальної власності.

image
image

Військовослужбовець Олексій Бойко констатував про проблеми, з якими стикаються ветерани АТО та ООС після того, як повернулися з фронту – це відсутність можливості повноцінної реабілітації, а також проблеми з наданням допомоги військовослужбовцям, зокрема, надання земельних ділянок, які вони заслужили, згідно з законом.

image
image

У свою чергу фахівець у сфері права, правозахисник Олександр Турчанов розповів про інколи надмірну забюрократизованість дозвільних процедур в органах міської влади по відношенню до малих підприємців.

«Я майже щоденно стикаюся з низкою проблем, які свідчать про те, що робота влади з такими мешканцями проводиться неналежним чином. Я працюю здебільшого з представниками малого бізнесу, яким доводиться докладати неймовірних зусиль, щоб пройти всі бюрократичні перепони для отримання певного рішення. Підприємці можуть чекати на відповідь місяць-два, три чи півроку, а у результаті отримати відмову», - наводить приклад правозахисник.
image

Олександр Турчанов констатує, що у нашому місті отримати землю вкрай складно, оскільки вільних ділянок майже не залишилось. Така ж ситуація виникає при необхідності отримати дозвіл для розміщення маленької кав’ярні. Процес начебто прозорий і простий, але на ділі виявляється не зовсім так.

Голова громадської організації «Муніципальний спецнагляд Кропивницького» Олександр Ткаченко, який за фахом є будівельником і має багаторічний досвід у цій сфері, звернув увагу присутніх на те, що Кропивницький, на відміну від багатьох українських міст не має прогресу у вирішенні комунальних проблем.

«За багатомільйонними великими будівництвами міська влада не бачить просту людину з її комунальними проблемами. Адже всі ті начебто масштабні проекти, що робляться у нас, покликані «покращити» життя дуже вузького кола осіб. Все, що знаходиться поза їх інтересами – занедбано та забуто: побиті тротуари та облуплені зупинки, не працюючі світлофори та відсутня нормальна дорожня розмітка, «безхазяйні» понівечені дитячі майданчики, над якими нависають аварійні дерева, непрацюючі фонтани та і загалом, стан центральної площі. А в якому стані прикраса нашого міста – наша набережна - ви і самі бачите. Жахливий стан комунального майна влада поклала на плечі простих жителів. Занедбаність об’єктів міської інфраструктури просто вражає!» - констатував Ткаченко.
image
image

Постійний член робочої групи з питань реконструкції Набережної річки Інгул Ігор Саєнко, зазначив, що протягом п’яти років каденції міського голови та влади Кропивницького, жодна з екологічних проблем міста не вирішилася, натомість ситуація з станом річки Інгул та зелених насаджень лише погіршилася, навіть попри виділення певних коштів на вирішення цих питань. А питання реконструкції Набережної, на жаль, залишається відкритим і досі.

«Ще в 2014 році тоді навіть не міський голова, а виконуючий обов’язки мера Марковський виконав розчищення русла річки від мулу. Роботи проводилися від Ковалівського мосту і до Михайлівської дамби. Також було розчищено акваторію козачого острову. Фактично, Райковичу було передано річку в задовільному стані. Давайте поглянемо на неї тепер, Інгул знаходиться у критичному стані. Є багато проблем:  замулення, занизький рівень швидкості руху води, несанкціоноване скидання відходів виробництва підприємств, цвітіння рослин, знищення екосистеми річки», - констатує Саєнко.
image
image
image
«Команда Перспективи міста має чіткий план дій по вирішенню цих питань. Від встановлення очисних споруд на дамбі на Ковалівці до системи аерації (наповнення киснем, - ред.) води в центральній частині Інгулу. Але міська влада лише ігнорує всі наші починання, а заяви про роботу над проектом та початком масштабної реконструкції в 2021 році – ніщо інше, як передвиборчі маніпуляції», - зазначив Ігор Саєнко.

Після офіційної частини муніципального громадського форуму відбулося неформальне спілкування громадськості з експертами щодо шляхів та можливостей вирішення ключових проблем.. Наступний масштабний загальноміський форум відбудеться вже на початку жовтня.

image
image
image
Переглядiв: 2630