Заступник міністра працює на форумі з питань земельної реформи у Кропивницькому

10.10.2019 11:14
image

В обласному центрі в приміщенні торгово-промислової палати відбувся форум з питань впровадження ринку землі за участю заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького сьогодні, 10 жовтня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, у форумі також взяли участь уповноважений Президента України з земельних питань Роман Лещенко, власники земельних паїв, представники аграрної спільноти, керівники райдержадміністрацій, депутати районних та обласних рад, голови сільських рад та представники управління Держгеокадастру в області.

Під час заходу заступник міністра Висоцький повідомив, що в державі буде проведено 18 земельних форумів, які охоплять представників усіх областей. Оскільки єдиної думки в суспільстві щодо впровадження реформи немає, під час таких дискусій необхідно узгодити спільну позицію щодо впровадження ринку землі. Відповідно до законопроектів, обіг земель в Україні має стартувати з 1 жовтня 2020 року, проте якщо певні підготовчі процедури не буде проведено, початок реформи буде відтерміновано. За словами заступника Міністра, головним на підготовчому етапі є зведення до нуля можливості маніпуляцій і корупції.

image
image
image

Окрім ключових моментів щодо обігу земель, Тарас Висоцький звернув увагу і на питання концентрації земель агрокомпаніями, реєстрації ціни на землю, придбання паїв у розстрочку, вартості кредитів. Посадовець наголосив, що незмінною залишиться норма стосовно заборони будь-яких інвестицій і капіталовкладень від країни-агресора.

Уповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко поінформував учасників щодо запобігання рейдерству при впровадженні ринку землі. Посадовець, зокрема, наголосив, що основна ідея земельної реформи полягає у виведенні вже існуючого ринку землі із тіні, тому на підготовчому етапі необхідно провести аудит та вивести Держгеокадастр із розпорядників землями, залишивши за його підрозділами лише сервісну функцію. Розпорядниками нерозподілених земель мають стати громади.

На форумі також було розглянуто питання дерегуляції землеустрою, запровадження електронних земельних торгів. Діалог продовжився у форматі "питання – відповідь", під час якого представники аграрної спільноти отримали коментарі від експертів урядового законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

 

Переглядiв: 1708