Де наші гроші: Студенти-іноземці мітингували проти повторної оплати за навчання (ФОТО,ВІДЕО)

07.02.2019 11:12
image

В обласному центрі студенти медичного університету влаштували мітинг через  те, що їх примушують платити вдруге за навчання. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Студенти, демонструючи квитанції, заявляють, що гроші за навчання у другому семестрі вони заплатили. Але фірма, яка укладала з ними контракти, зникла, нібито не перерахувавши ці кошти університету.

Сьогодні адміністрація вишу вимагає, щоб студенти уклали угоди тепер уже безпосередньо з вишем і ще раз заплатили за навчання.  

«Я  заплатив чотири тисячі доларів, а зараз нам кажуть, щоб ми заплатили ці гроші знову. Я не можу сказати своєму батькові, щоб він дав мені ще чотири тисячі. Ми не знаємо, де наші гроші. В університеті нам говорять, що якщо ми не заплатимо, то нас відправлять додому. Ми любимо Україну, але це не добре, якщо ми платитимемо двічі. Ми шоковані», - говорить студент - другокурсник з Лівану Альбітар Гасан.
«Я приїхала сюди з Нігерії, нам потрібні наші права в цій країні. Студенти їдуть сюди з Індії, з арабських країн, ми не знаємо нікого, тільки агентів. Ми заплатили їм гроші. Нам треба заплатити гроші іншим? Чому ж нам так багато потрібно платити? Чому щодня виникає проблема? Ми не хочемо знову агентів, ми не хочемо знову корупції», - говорить студентка з Нігерії.
image
image
image

image

За словами виконуючої обов’язки декана міжнародного медичного факультету Ірини Торбенко, вчора представники вишу зустрічалися зі студентами, щоб обговорити ситуацію, яка склалася. Фірма-контрактер взяла значні кошти, але не перерахувала їх за п’ять днів до початку навчального семестру, як цього вимагає тристоронній договір між фірмою, студентом та університетом. Деякі студенти заплатили повністю за семестр, а деякі навіть за весь період навчання. Вартість навчання для іноземців коливається від 3100 до 3300 доларів за семестр англійською мовою викладання.

«Зараз представників фірми-контрактера немає, і я не знаю, де вони знаходяться. Наскільки мені відомо, керівництво університету спілкувалося з представниками фірми, в судовому порядку будуть вирішувати це питання», - говорить в.о декана факультету.
«Вчора студенти були повідомлені ще раз про те, що кошти не перераховувалися і вони були допущені до занять, не дивлячись на це. Я так розумію, що зараз відбуваються юридичні процедури з фірмою-контрактером щодо перерахування цих коштів. Для того, щоб студенти не були відраховані, їм запропонували підписати прямий контракт з університетом. Відповідно до законодавства, навчання студента-іноземця неможливе в кредит, то станом на сьогодні ніхто не має права навчати студентів, якщо на рахунку університету немає коштів за навчання. Після підписання нового договору треба внести кошти протягом 10 днів. Ця ситуація – велика проблема в університеті », - додає Торбенко.

За словами головного спеціаліста ректорату Сергія Стулова, представники фірми-контрактера, які отримали кошти, залишили країну і не з’являлися в закладі з жовтня. Саме тоді у закладі почався аудит.

У прес-службі Служби безпеки України в області зазначили, що управління області не розслідує проблему медичного вишу. Зараз справою займається головне слідче управління СБУ у Київській області. У прес-службі відомства ситуацію не коментують.

Нагадаємо, торік перший проректор медичного університету Ігор Хрипаченко заявив, що під час аудиту в закладі виявили порушення, зокрема, міграційного законодавства, через які студенти-медики не мають права знаходитися в Україні, та про те, що студенти- іноземці не сплатили навчання за перший семестр.  Тоді у  Донецькому національному медичному університеті трьох працівників звільнили через фінансові зловживання. 

image

 

image

 

image
image
image
image
image

Переглядiв: 3496