Гірники Кіровоградщини знову готуються вийти на акції протесту

13.01.2021 07:19
image

Працівники трудових колективів «СхідГЗК» знову готуються до акції протесту, через невиконання ДП НАЕК «Енергоатом» своїх зобов'язань перед шахтарями. Таку інформацію на своїй сторінці у Фейсбук повідомив голова незалежної профспілки гірників Михайло Волинець, інформує медіапортал DOZOR.

«З 12 січня виведене з простою держпідприємство «Східний гірничозбагачувальний комбінат», трудовий колектив якого протестував перед Новим роком. Структурні підрозділи ДП не працювали з 7 грудня, але і зараз, як повідомляють працівники, члени Незалежної профспілки гірників України, немає впевненості у стабільній роботі уранодобувних шахт.
Сьогодні підприємство має 94 млн грн боргу за електроенергію. І хоча за минулий рік вдалося заощадити енергоносіїв на майже 2 млн грн, постачальник електроенергії відмовився подавати струм у 2021-му. З початку року ДП купує електроенергію у постачальника останньої надії, що значно дорожче. Не виконало своїх зобов’язань перед шахтарями - уранщиками ДП НАЕК «Енергоатом». Замість передбачених додатковою угодою 290 млн грн на початку січня перерахувало ДП «СхідГЗК» лише 82 млн грн», - написав Волинець.

Також він повідомив, що повноцінно підприємство відновить роботу не раніше ніж наприкінці тижня. Однак, якщо від ДП НАЕК «Енергоатом» до того часу не надійде решта коштів, підприємство не зможе повноцінно працювати.

«Потрібне кардинальне вирішення питання своєчасного й регулярного фінансування комбінату і забезпечення його стабільної роботи. 6 січня люди не отримали очікуваної зарплати за грудень, не до кінця розрахувались з ними за відпускними останніх місяців 2020. Підприємство не має коштів на придбання необхідних техніки, матеріалів та іншого. Трудовий колектив заявляє, що не миритиметься з безвідповідальним відношенням посадовців, які наче навмисно знищують підприємство», - додав Михайло Волинець.

Також він повідомив, що на п’ятницю, 15 січня, заплановані збори трудових колективів «СхідГЗК». Якщо до того часу з підприємством не будуть проведені всі розрахунки - працівники готові відновити акції протесту.

Нагадаємо, на Кіровоградщині Смолінська, Новокостянтинівська та Інгульська уранові шахти, які підпорядковані підприємству ДП «Схід ГЗК», припинили свою роботу. 

Як повідомляв DOZOR, у Києві відбувся протест працівників ДП «Схід ГЗК», які вимагають відновлення повноцінної роботи підприємства.   

Зараз відомо, що Смолінська, Новокостянтинівська та Інгульська уранові шахти, які підпорядковані підприємству ДП «Схід ГЗК», продовжать простій. 

Крім цього, наа Кіровоградщині працівники трудових колективів шахт «Смолінської», «Новокостянтинівської» та «Інгульської» у знак протесту прекрили у трьох напрямках дороги на Кіровоградщині. 

Згодом стало відомо, що НАЕК «Енергоатом» виділило підприємству «СхідГЗК» близько 73 мільйонів гривень, які частково планують використати на опалу заборгованості по зарплатах гірникам Кіровоградщини. 

Нещодавно шахтарі оголосили безстрокову акцію протесту, яка продовжувалася навіть у нічний час.

Крім цього, відомо, що за фактом несплати коштів працівникам уранових шахт Кіровоградщини відкрили кримінальну справу.

Вже через три дні на Кіровоградщині відновили рух транспорту на ділянках, де протестували гірники.

Вже 12 січня працівники «Інгульської», «Смолинської» та «Новокостянтинівської» шахт повинні були повернутися на роботу.

Переглядiв: 1202