«Набережний» скандал: Стрижаков вимагає прибрати незаконну споруду  (ФОТО, ВІДЕО)

11.04.2019 12:29
image

В обласному центрі громадська організація Артема Стрижакова «Перспектива міста» разом з екозахисниками, молоддю та небайдужими містянами влаштували акцію щодо незаконного розміщення  тимчасової споруди на Набережній сьогодні, 11 квітня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Учасники акції вийшли з плакатами до МАФу, який вже став фактично кафетерієм,  для того, щоб висловити незгоду з розміщенням чергового торговельного майданчика у зеленій зоні. Активісти заявляють, що споруда не є тимчасовою, оскільки має фундамент  і підведені комунікації. Щоб довести це – залучили  незалежного експерта, який зробить висновки щодо категорії, до якої відноситься споруда.

image
image
«Дозвіл на цю споруду був виданий у 2015 році ФОП «Дехтярьов О.В», який, як відомо, є товаришем сина Івана Івановича Марковського (колишній в.о.міського голови, - ред.). У 2016 році власники споруди почали будівництво із закладення фундаменту, а це свідчить про те, що ця споруда не тимчасова, а є капітальним будівництвом. На основі цього порушення міська рада  скасувала паспорт прив’язки, тобто будувати тут нічого не можна», - говорить член ГО «Перспектива міста» Ігор Саєнко.
image
image

Торік комісія з демонтажу прийняла рішення про примусовий демонтаж споруди, але жодних дій з боку міської влади так і не було. У результаті в той час, як міська влада бездіяла, облаштування незаконного МАФу завершили і, за інформацією з власних джерел, планують розширення торговельної площі шляхом встановлення літнього майданчику. Учасники акції кажуть, що не здивуються, якщо незабаром тут, крім кави, торгуватимуть і пивом,  адже власник  цієї споруди вже кілька років ставить пивні намети,  зокрема у Ковалівському парку.

«Спочатку один МАФ поставили, потім через півроку, коли всі про це забудуть, знову виділять землю і поставлять поряд ще один  – адже ж дерев тут немає і місце аж проситься під будівництво. Десь там тихенько далі почнуть будуватися, і пиво тут буде, і що хочеш. Буде пивна Набережна із забігайлівками. Це відбувається у всіх районах міста. Спочатку один з’являється і за ним іде шеренга. Треба це зупинити, тим більше, якщо це незаконно», - виступила екозахисник, громадський екоінспектор Надія Паливода.
image
image
image

Активісти демонтували біля так званої тимчасової споруди кілька тротуарних плиток для того, щоб будівельний експерт перевірив наявність фундаменту під самою спорудою. Після дослідження учасники акції поклали плитку на місце. Фахівець Науково-виробничого підприємства «Укрспецбудекспертиза» Михайло Петров пообіцяв найближчим часом зробити висновки щодо категорії, до якої відноситься так звана тимчасова споруда.

«Проведення саме таких експертиз виконується досить часто. Будь-які коментарі з мого боку зараз можуть бути сприйнятими тією чи іншою стороною такими, що є упередженими. У мене є процесуальне законодавство та процедура. Треба дочекатися висновку. Письмовий висновок експертних досліджень за заявою буде проводитися таким чином. Все, що експерт побачив, виміряв та сприйняв під час виїзду на об’єкт, він акумулює, порівнює з вимогами нормативної документації та з тими документами, які долучені до експертизи, і робить висновок – чи споруда відноситься до капітального будівництва чи є тимчасовою. Все це буде викладено в письмовому вигляді, і експерт несе за цей висновок персональну відповідальність, в тому числі і кримінальну», - пояснив експерт Михайло Петров.
image
image
image
image

Тим часом власник павільйону Олександр Дехтярьов запевняє, що дана споруда є тимчасовою і встановлена законно. Він показує застарілі документи (датовані 2015 та 2016 роком), а коментувати рішення комісії з демонтажу навідріз відмовляється, ігноруючи питання журналістів.

Громадський діяч Артем Стрижаков, який ініціював реконструкцію Набережної, зазначає: таких павільйонів при вході до Набережної бути не може. Він має намір довести незаконність розміщення торговельного павільйону у зеленій зоні і домогтися його демонтажу.  

«У контексті реконструкції Набережної  розміщення даної споруди тут недопустиме. Управління архітектури скасувало паспорт прив’язки на цю тимчасову споруду, після цього комісія з демонтажу прийняла рішення про демонтаж, але нічого не робиться. Питання -  чому? Думаю,  це для того, щоб дати забудовникам можливість за цей час покласти плитку, замести сліди і в ДАБК зробити документи, що це не тимчасова споруда, а капітальне будівництво. А  капітальне будівництво тут буде навіки», - говорить Артем Стрижаков.
«Людям, які будували це, я з самого початку говорив в очі, що буду проти, оскільки в контексті реконструкції Набережної  -  це плювок  в обличчя містянам. Я пояснював: архітектори розроблюють проект і реконструкція Набережної передбачатиме торговельні зони, зони з кав’ярнями, потім можна буде обрати собі місце. Але ставити таке незрозуміле потворство на вході на Набережну -  неправильно. Це не бізнес, коли тато своїм підписом дає сину дозвіл поставити магазин у зеленій зоні чи на центральній площі. Це не підприємництво. Це заробіток за допомогою влади, це корупція. Я розумію, що хтось у нашому місті подає такий приклад, але Набережна – це святе», - виступив Артем Стрижаков.
image

За інформацією, експертні висновки будуть готові протягом тижня. У випадку, якщо споруду віднесуть до капітальної, а не тимчасової,  і міська влада її не демонтує, представники «Перспективи міста» звернуться із заявою до прокуратури та суду.

Нагадаємо, у вересні в обласному центрі на Набережній біля недобудованого пам’ятника жертвам Голодомору відновилося будівництво МАФу. Тоді в управлінні архітектури повідомили про незаконне відновлення будівельних робіт, в зв’язку з цим відбулися комісії з демонтажу в результаті яких було вирішено спочатку надати можливість власнику самостійно прибрати МАФ, а згодом члени комісії підтримали рішення щодо примусового демонтажу споруди.

Читайте також:

На Набережній продовжують будувати скандальний павільйон через непрофесіоналізм чиновників міськради?

 

Переглядiв: 15009