Після скандалу в медвиші студенти продовжують платити гроші старому контрактеру

23.05.2019 14:55
image

Конфлікт в Донецькому національному медичному університеті, який супроводжувався мітингами, наказами про відрахування майже тисячі студентів та кадровими перестановками, фактично вичерпаний. Іноземні студенти, від яких фірма-контрактер вимагала повторної оплати за навчання, не поспішають розривати з нею договори. За коментарем медіапортал DOZOR звернувся до в.о  ректора ДНМУ Анатолія Сустрєтова.

За словами Сустрєтова, студентам дали можливість укладати нові договори, втім майбутні медики з-за кордону не поспішають цього робити.

«У аудиторії №119 відкритий договірний відділ, там є працівник, який володіє англійською мовою та дає консультації стосовно договорів усім іноземним студентам. Їм запропоновані двосторонні договори: між студентом та університетом і тристоронні, тобто третя сторона, як і раніше – це фірма-контрактер. Зараз лише 50 студентів обрали для себе двосторонні договори. Два тижні тому на прохання МОЗу я збирав студентів з Індії і на цих зборах було запропоновано укладати двосторонні договори. Уявіть, що після цих зборів на двосторонні договори погодилися перейти лише 28 студентів. Тобто вони кричати кричать, але йти укладати договори не поспішають», - стверджує в.о. ректора.

Анатолій Сустрєтов констатує: медвиш поки не збирається розривати співпрацю з ТОВ «Українські освітні послуги», оскільки раніше з цією фірмою виш не мав проблем.

«У нас є не тільки «Українські освітні послуги», є ще багато компаній, з якими ми працюємо, і зараз у мене на розгляді пропозиції 12 таких компаній. З ТОВ «Українські освітні послуги» у нас укладений договір до 2023 року, і зараз ми налагоджуємо з ними контакт, ця фірма працювала з ДНМУ 10 років і все було чудово. Щодо боргів, які нібито були перед вишем: борг покривається і солідними темпами», - запевняє Сустрєтов.  

За словами в.о. ректора ДНМУ, виш розраховує на студентів-іноземців і надалі. Для цього ведуться переговори з посольствами кількох країн.

Нагадаємо, у лютому в обласному центрі в медичному університеті виник конфлікт між студентами та фірмою, яка укладала з ними контракти. Студенти заявили, що гроші за навчання у другому семестрі вони заплатили. Але фірма, яка укладала з ними контракти, зникла, нібито не перерахувала ці кошти університету. Для привернення уваги до проблеми іноземці влаштували мітинг через  те, що їх примушували платити вдруге за навчання. 

Невдовзі адміністрація закладу оприлюднила на сайті вишу наказ про відрахування 850 студентів-іноземців через заборгованість по оплаті навчання.

Після цього студентам запропонували укласти двосторонні договори без участі фірми-контрактера, однак визнали їх недійсними через помилки. 

 

 

Переглядiв: 1722