В обленерго розповіли, чому відсутні попередження споживачів Кіровоградщини про відключення електроенергії

27.10.2022 16:50

Як відомо, споживачів на Кіровоградщині не повідомляють про відключення електроенергії. У «Кіровоградобленерго» пояснюють, що виконання команди на введення аварійних відключень передбачає зняття визначеної диспетчером НЕК «Укренерго» величини навантаження (потужності) з мереж електроживлення, а не кількості споживачів, яких потрібно відключити. Виконується персоналом операторів системи розподілу (ОСР) шляхом відключення живлючих ліній електропередач та трансформаторів безпосередньо з центрів живлення, без попередження споживачів та місцевих органів виконавчої влади.  Термін реалізації  аварійних відключень становить 15 хвилин, тому часу на попередження споживачів, на жаль, немає. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у ПрАТ "Кіровоградобленерго". 

Також в прес-службі обленерго пояснили, чому ввели графік аварійних відключень.

«У зв’язку з масштабним пошкодженням об’єктів енергетики в наслідок ракетних обстрілів з боку російського агресора, в енергосистемі України виник дефіцит потужності. З метою забезпечення стабільної роботи енергосистеми та збереження її цілісності, Національною енергетичною компанією «Укренерго» прийнято рішення про введення графіків аварійних відключень споживачів (далі – ГАВ). Заходи щодо введення та скасовання  ГАВ запроваджуються диспетчером НЕК «Укренерго» та регламентуються «Інструкцією про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем електроспоживання», затвердженою Наказом Міністерства палива та енергетики України № 456 від 23.11.2006 року», - пояснюють фахівці.

У прес-службі пояснили, що означає графік аварійних відключень.

«Це не календарний план вимкнень, в якому зазначається час та дата знеструмлення, а перелік ліній електропередач, із вказаною по кожній із них потужністю, яка має бути відключена у разі надходження команди про його застосування.  ГАВ складається щороку та погоджується органами місцевої виконавчої влади», - пояснили у прес-службі.

Переглядiв: 683