Корпоративний конфлікт у Кіровоградському районі: триває судова тяганина

31.07.2017 14:21
image

Корпоративний конфлікт між колишнім співвласником ТОВ «Нива 2010» та новими співвласниками підприємства в Бережинці, який тягнувся кілька місяців, ніби затих. На території земель пайовиків збирається врожай, а майно аграрного товариства тимчасово передали синам екс-співвласника Миколи Трибиненка – Олегу та Ігорю. Однак судова тяганина між колишнім та новим співвласником «Ниви 2010» продовжується.

За словами співвласника та директора аграрного товариства Григорія Скаленка, на даний момент ситуація на території товариства є не визначеною, оскільки нещодавно синам фермера було незаконно передано майно підприємства, однак умови зберігання не виконуються.

«Син Миколи Трибиненка стверджує, що готовий повертати собі підприємство будь-якими методами. Жителям Бережинки співвласники «Ниви 2010» говорять, що слідчі повернули їм майно. Однак це не зовсім правда. По-перше, їм тимчасово передали майно підприємства на зберігання. По-друге, за нашою інформацією, майно не зберігається, а вивозиться. Це стосується і техніки, і врожаю зерна. Наразі сини Трибиненка масово вивозять зерно, продають, хоча це, як і гроші, які Микола Павлович зняв з рахунків підприємства, належить людям. Нам теж виконавча служба надавала майно на зберігання, але ми не користувалися ним ніяк. Взагалі передавати майно, поки йде судова тяганина та графологічні експертизи – незаконно. Одна з останніх експертизпо копії документу з підписом була проведена незаконно. Наразі наші юристи це оскаржують», - стверджує Скаленко.

Новий керівник товариства говорить, що наразі на території Бережинки та будівель «Ниви 2010» досі знаходяться озброєні військові.

«Зараз на території приміщень товариства знаходяться озброєні військові. За нашими даними – бійці батальйону «Донбас». Вони часто змінюються, приїжджають нові. Взагалі такими діями створюється дуже складна ситуація в селі. Зараз більшість селян побоюються навіть ходити біля території підприємства, бо військові знаходяться і на тракторній бригаді, і біля току. Так, ми бачили на території адмінбудівлі товариства і Саакашвілі, і народних депутатів, однак, на мою думку, це просто піар політиків, які сюди навідуються. Вони підштовхують людей проти влади, проти правоохоронців, це не дуже добре. Ми готові до вирішення питання або ж шляхом переговорів, або ж у судовому порядку. Хіба це нормально, підбурювати своїх односельців до кидання по нам та нашій охороні камінням, йти на нас з вилами?» - говорить Григорій Скаленко.
«У правоохоронців не одна заява від нас щодо незаконного перебування військових формувань на території товариства, однак ніхто не реагує. Можливо, тому що Трибиненко має зв’язки з правоохоронними органами, а, може, тому, що керівництво таких органів поки остерігається від висновків та чекає на рішення суду», - припускає Скаленко.

За інформацією співвласника товариства, він запрошував на збори співвласників синів Миколи Трибиненка, щоб обговорити ситуацію та провести переговори щодо збільшення статутного фонду ТОВ «Нива 2010», однак кілька разів поспіль ні сини аграрія, ні їхні представники не з’явилися.

«Люди в селі побоюються висловлюватися з приводу цього  конфлікту, щодо того ж перебування військових. Складається враження, що їх просто залякали або вони втомилися від цих чвар. Але, хочу наголосити, що Трибиненко наймає військових за селянські гроші. З моменту нашого першого візиту у Бережинці багато чого змінилося. Нам вдається вести нормальні переговори з селянами, з пайовиками. Зараз ми намагаємося допомагати громаді села, налагоджувати зв’язки з пайовиками та й з сільським головою, готові співпрацювати й з синами Трибиненка. Як би там не було, ми нікуди не ховаємося та впевнені у тому, що суд винесе правильне рішення», - каже співвласник ТОВ «Нива 2010».

Як повідомляв DOZOR,  в травні у селі Бережинка Кіровоградського району виник корпоративний конфлікт між екс-керівником фермерського господарства ТОВ «Нива 2010», місцевим фермером Миколою Трибиненком та новим співвласником цього господарства Григорієм Скаленком.  За словами колишнього директора підприємства Миколи Трибиненка, частину підприємства не продавали. Саму ж ситуацію екс-керівник називає «актом  захоплення землі». Адвокат же нового співвласника стверджує, що його підзахисного незаконно не пускають на підприємство та не дають змоги працювати.   Того ж дня все рухоме й нерухоме майно господарства було арештоване державними органами, виконавчою службою. Кілька тижнів потому  під час суперечки біля території офісу підприємства люди почули постріли, внаслідок яких поранення дробом отримали троє людей. Потерпілих з пораненнями забрала «швидка».

До вирішення корпоративного конфлікту долучилися й органи влади та правоохоронні органи, представники яких вважають, що ситуація може бути вирішена тільки згідно з законом.

«Конфліктна ситуація навколо ТОВ «Нива 2010» буде вирішена вирішена виключно в рамках чинного законодавства»,- казав заступник голови ОДА Сергій Коваленко.

Наприкінці минулого місяця на території Бережинки опинилися бійці батальйонів «Айдар» та «Донбас».  На місце пригоди виїзджали працівники поліції.

"Ми наголошуємо на тому, що працівники поліції відповідно до своїх повноважень жодним чином не втручаються в майновий спір між двома власниками. Усі ці питання повинні вирішуватися виключно у судовому порядку. На протиправні дії з боку «прихильників» обох сторін конфлікту поліцейські готові реагувати жорстко і в рамках закону", - наголошував Сергій Кондрашенко.

У інтерв’ю виданню «Україна-Центр» екс-співвласник ТОВ «Нива 2010» Микола Трибиненко розповів, що боротиметься з новими співвласниками бандитськими методами, а також назвав Міністерство юстиції України головним рейдером держави.

- Всі говорять, що треба вирішувати в правовому полі цю ситуацію, - говорить Трибиненко. - Але селяни наші зрозуміли, після першої ж рейдерської атаки, коли пішли і самі вигнали (охорону, найняту тими, хто називає себе новими власниками. - Авт.), Що з ними можна боротися, хоча і не тими методами, які пропонує держава. Я не закликаю і не закликав ніколи до радикальних дій, але клин клином вибивають. З бандитами можна тільки бандитським шляхом вирішувати питання, а на законному рівні вони поки не наважуються. Тому що у нас така держава, таку схему зробили - кажуть, що ще попередній прем'єр схему цю зробив з Міністерством юстиції. У цьому є частка правди, тому що головний рейдер в Україні на сьогодні - це Міністерство юстиції України, яке знаходиться в Києві.

Читайте також:

На центральній площі Кіровограда мітингували аграрії 

 

Переглядiв: 1518